Nem találják a múlt heti tőzsdepánik okát

Vágólapra másolva!
Egyelőre alaptalannak bizonyult az elmélet, mely szerint egy figyelmetlen bróker téves eladási ajánlata döntötte volna be a múlt héten az amerikai tőzsdét. A helyi tőzsdefelügyelet ugyanakkor arra figyelmeztet, baj lesz, ha nem tudják elejét venni a hasonló hirtelen megrázkódtatásoknak.
Vágólapra másolva!

Nem talált olyan okot az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC), amely önmagában felelős lehetne a május 6-ai döbbenetes tőzsdei zuhanásért - írja a BBC internetes oldala.

A Dow Jones index akkori, villámgyors, 700 pontos zuhanását nem előzték meg rendkívüli hírek, ezért azóta elterjedtek olyan hírek, melyek szerint egyetlen bróker figyelmetlensége - egy téves, nagyszabású részvényeladás - indította el a lavinát, mások pedig terroristák üzelmeire gyanakodtak.

A SEC elnöke, Mary Schapiro azt mondta, 17 millió részvénytranzakciót vizsgálnak át, és eddig nem találtak olyat, amelyet önmagában felelőssé lehetne tenni a történtekért. Feltehetően több, egymástól független tényező láncolata idézte elő az árfolyamesést, melyen egyes befeketetők rövid idő alatt hatalmas összegeket buktak.

Schapiro hozzátette, a befektetők bizalma megrendülhet a New York-i tőzsdében, ha nem építenek be új biztonséági elemeket a rendszerbe.