Vágólapra másolva!
 

Dél-Afrika legtöbb regisztrált labdarúgójával büszkélkedő tartománya, Limpopo a vasszerkezete által majomkenyérfát formázó Peter Mokaba Stadion révén került fel a foci-vb térképére. Az életfa szimbólumaként is ismert fa a legenda szerint a szavanna "Nagy Szellemének" köszönheti meghökkentő formáját. Addig panaszkodott ugyanis a síkság mindenható urának, hogy ő szeretne a legszebb és a legokosabb fa lenni, hogy a Nagy Szellem megunta, kitépte a földből, és fejjel lefelé dugta vissza. Azóta csak évente egyszer növeszt leveleket, a többi hónapban pedig úgy néz ki, mintha a gyökerei nyújtóznának az ég felé.

Forrás: AFP

Az eredeti tervekben nem szerepelt az új stadion, a régit szándékoztak felújítani, ám végül - további négy helyszínhez hasonlóan - az ország egyik legszegényebb régiója is teljesen új arénát kapott.

Polokwane jelenleg nem rendelkezik első osztályú futballcsapattal, ám a több mint félmilliós városban a hírek szerint szenvedélyesen szeretik a sportágat. Egy helyi televíziós személyiség azt hangsúlyozta, hogy az országnak ezen a területén - Polokwane Nelspriuthoz hasonlóan északkeleti város - az emberek "ki vannak éhezve erre a gyönyörű játékra".

A 45 ezer férőhelyes arénában négy találkozót rendeznek, ezek közül kettőn majdnem biztos a látványos foci: az argentinok a görögökkel, a mexikóiak pedig a franciákkal csapnak itt össze.

A város 1310 méterrel fekszik a tengerszint fölött, ami azt is jelenti, hogy a déli féltekén téli hónapnak számító júniusban kellemetlen időjárás tartogathat a csapatoknak.