Századvég Gazdaságkutató: Valamennyi fájdalmas intézkedésre szükség lesz

Vágólapra másolva!
Jövőre biztos nem lesz 3 százalék alatt a hiány, de néhány fájdalmas és kevésbé fájdalmas intézkedéssel a 4 százalékos GDP-arányos deficit elérhető - mondta pénteken Heim Péter a Századvég Gazdaságkutató többségi tulajdonosa és vezetője. A közgazdász az [origo]-nak elmondta: a Fidesz tagjaival jó emberi viszonyt ápol, de nem készül politikai szerepvállalásra.
Vágólapra másolva!

"Reális az a 300-400 százmilliárdos bevételnövekedés, amivel a korrupció és a bürokrácia visszaszorítása miatt számol a Fidesz-kormány." - mondta Heim Péter a Századvég Gazdaságkutató Zrt. többségi tulajdonosa és vezetője az első sajtótájékoztatójuk után az [origo]-nak arra a kérdésre, hogy Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter bejelentései alapján úgy tűnik, a kiadást növelő tételekről nagyon konkrét elképzelései vannak az új kormánynak- családi adókedvezmény, családi csődbiztos, devizahitelesek megmentése, adócsökkentés -, a bevételi oldalon viszont nem látszanak olyan konkrét tételek, amik növelnék az állam bevételeit, és így csökkenne a deficit.

"Az államháztartási hiány lefaragásának több módja van: úgyis emelhetik a bevételeket, hogy hatékonyabb rendszerben jobban és könnyebben szedik be azokat vagy jobban nő a gazdaság, és emiatt lesz több a bevétel; de direkt kiadácsökkentést is végre lehet hajtani. A legjobb megoldás, ha ez mind egyszerre valósul meg. A közigazgatás átalakításának mind a hármat egyszerre kell eredményeznie. Olcsóbb állam, ugyanakkor hatékonyabb is, amiből fakadóan több adóbevétel keletkezik, ezek pedig mind élénkítik a gazdaságot, ami ismét bevétel-növekedést generál. Tehát a 300-400 milliárdos egyenlegjavulás, amiről beszélnek, az ebből a három folyamatból fakad." - mondta lapunknak Heim.

Potyautas-probléma

A kiadások csökkentése között említette Heim a jóléti rendszerre fordított összegek csökkentését. A közösségi közlekedés struktúrájának átalakítását, mivel jelenleg valóban nem lehet rájuk kevesebbet költeni. Az olyan állami cégeknél, mint a MÁV, a Volán-társaságok vagy a BKV össze kell vonni a vezetői szinteket, meg kell oldani a potyautas-problémát, vissza kell szorítani a korrupciót, és máris több százmilliárd forintot spórolhatunk.

Kérdésünkre, hogy mindezek fényében mekkora lehet a hiány 2011-ben a közgazdász elmondta: "nem gondolom, hogy jövőre az államháztartási hiány a GDP 2,9 százaléka lesz, a Magyar Nemzeti Bank is azt mondja, hogy 4 százalék felett lesz. Ha nem történik semmi, akkor valóban nem lesz alacsonyabb, de ha igen, akkor akár 4 százalékos vagy annál alacsonyabb hiány is elképzelhető. "Én ennyit várok. Ehhez valamennyi fájdalmas intézkedésre biztos szükség van" - mondta az intézetvezető.

Megoldások később

Az akut gazdasági problémákra konkrét megoldási javaslatokat majd csak június vége felé tesz a kutatóintézet, a most elkészült első elemzésükben az ország jelenlegi gazdasági állapotát és a rendszerváltás óta eltelt időszak gazdaságpolitikáját értékelték.

Heim, aki azon közgazdászok egyike, akik tavaly novemberben nyílt levélben szólították fel az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetést Mellár Tamással, a Központi Statisztikai Hivatal 1998 és 2003 között hivatalban lévő elnökével többek között arról is beszélt, hogy "ész nélkül" privatizáltunk, hogy nem megfelelően engedtük be a külföldi tőkét, és ennek az elhibázott modernizációnak és gazdaságpolitika miatt a tőkeerős, versenyképes, többségében külföldi tulajdonú vállalkozások állnak szemben tőkeszegény, versenyképességben gyenge hazai vállalkozásokkal.

A rossz bank jó lenne

A magyar gazdaságpolitika fiskális alkoholista volt Heim szerint, költekezett, főleg a választási években, majd 2002 után állandósult túlköltekezés, ami szükségszerűen vezetett az egyensúly felborulásához. Heim kritizálta a jegybank monetáris politikáját is, szerinte főleg 2004-2005 óta egyre következetlenebb döntéseket hozott a monetáris tanács. Nem csak a jegybank, hanem a GVH és a PSZÁF sem végezte szerinte megfelelően a feladatait, amin most változtatni kell. A jegybank és a PSZÁF összevonása mellett a közgazdász szerint több érv szól, mint amellett, hogy két külön intézmény maradjon fent továbbra is, de ez utóbbi megoldásnak is vannak előnyei.

A devizahitelek problémáját kezelni kell - közölte Heim és hozzátette: a forintosítás az egyik eszköz, de nem biztos, hogy a legmegfelelőbb. Szerinte például az úgynevezett "rossz bank" módszert is lehetne alkalmazni, amelyben egy közös állami és banki alap átvállalja a törleszteni nem tudók adósságát, hogy kitakarítsák a bankrendszerből a bedőlő hiteleket. Az adórendszer , hogy a kis- és középvállalkozásokat tőkésíteni kell, hogy beszállítói lehessenek a multiknak, amelyek adószintjét úgy kellene alakítani, hogy ne legyenek indokolatlan versenyelőnyben a kkv-szektorral szemben - fogalmazott a közgazdász.

Arra a kérdésünkre, hogy ad-e a Fidesznek gazdasági, vagy gazdaságpolitikai tanácsokat Heim Péter azt mondta, hogy szokott a Fidesz tagjaival beszélgetni, nagyon jó emberi viszonyt ápol velük, azt is tudja róla mindenki, hogy konzervatív ideológiát vall. Ugyanakkor adott tanácsot az előző kormánynak is, ha megkérdezték, csak éppen az utóbbi félévben nem kérték ki a véleményét. "De ahogy elmondtam vagy ötvenszer az elmúlt egy évben, nem készülök politikai szerepvállalásra."