Lejtőre tették New Yorkot az európai hírek

Vágólapra másolva!
A görög válság miatti piaci aggodalmak újra mínuszba lökték az amerikai tőzsdeindexeket, az euró pedig másfél éve nem látott szintre gyengült a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

Pénteken a New York-i tőzsde Dow Jones indexe 163 pontot, azaz 1,7 százalékot esett, az amerikai részvények nagy része vesztett az értékéből, az egyik nagy vesztes az American Express volt, amely csaknem 5 százalékot ment le zárásra.

A technolgóiai papírokat követő Nasdaq Composite mutató 1,98 százalékos csökkenéssel zárt, a Standard & Poor's 500-as indexe pedig 1,88 százalékot esett pénteken.

Az amerikai tőzsde esését a görög válság esetleges tovagyűrűzése okozta, ami az eurót is a mélybe lökte: az európai deviza 2008 októberében volt olyan gyenge a dollárral szemben, mint most. Egy euróért péntek este 1,24 dollárt kellett adni, a jegyzést az görög gondokon túl tette lejtőre, hogy Spanyolországban áprilisban csökkentek a fogyasztói árak, márpedig a deflációs környezet recesszióval fenyeget.

Az eurózónában egyre csak terjedő adósságválság nem először küldi mélybe az amerikai részvényárakat: a Dow Jones múlt csütörtökön a görög hírekre napközben akkorát esett, amekkorára az 1987-es piaci krach óta nem volt példa, az euró 14 hónapja nem látott szintre gyengült a dollárral szemben, a görög, a spanyol és az olasz kötvényhozamok pedig az egekbe emelkedtek (az amerikai tőzsde beszakadásáról itt olvashat részletesen).

A Dow Jones ekkor 998 pontos, azaz 9,2 százalékos mínuszban is járt a kereskedés alatt, zárásra magához tért a mutató, és végül 347 pontnyi veszteséggel fejezte be a kereskedést. A vezető tőzsdeindexek közül a Dow Jones 10 520 ponton, az S&P 500-as mutató 1128 ponton fejezte be a kereskedést, a Nasdaq Composite pedig 2319 ponton zárt.