A cafetéria felülvizsgálatát kérik Matolcsytól a volánosok

Vágólapra másolva!
A béren kívüli juttatások felülvizsgálatát kéri az új kormány leendő nemzetgazdasági miniszterétől, Matolcsy Györgytől a Volán-társaságoknál a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ). A volánosok a bérmegállapodást is újra megnéznék.
Vágólapra másolva!

A munkástanács a meleg- és hidegkonyhai étkezési utalványok összevonását és adóterhének megszüntetését javasolja, továbbá kéri, hogy töröljék el a háromszori kisösszegű ajándékutalvány több mint 90 százalékos, valamint az üdülési csekk 25 százalékos adótartalmát.

Horváth László, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke rámutatott: a szuperbruttósítás és a hozzá kapcsolódó OÉT bérmegállapodás miatt csökkent a bérből és fizetésből élők jövedelme. A negatív hatásokat részben kompenzálná a béren kívüli természetbeni juttatások (cafetéria elemek) rendszerének módosítása, ezért azt kérik a leendő gazdasági minisztertől, hogy ennek megtárgyalását az Országgyűlés mielőbb tűzze napirendre.

Horváth László elmondta: a szakszervezeti szövetség kezdeményezi a Volán-társaságcsoportban a 2009-ben megkötött kétéves bérmegállapodás idei évre szóló fejezetének újratárgyalását is.

A szövetség a szaktárca közreműködésével folytatná a tárgyalásokat a tulajdonossal (MNV Zrt.) és a munkaadói szövetséggel. Jövedelemigényük a korábbi álláspontjukhoz hasonlóan - az inflációt - amelyet közleményükben 3,9 százalékra tesznek - meghaladó 1 százalékos bérfejlesztés.

A KMSZ idén februárban szakította meg a bértárgyalásokat, miután a munkaadó és a szakszervezetek álláspontja a több hónapon át húzódó tárgyalássorozat alatt sem közeledett egymáshoz. Ekkor közleményükben azt jelezték, hogy a parlamenti választások után kívánják folytatni a bértárgyalásokat.

Az országgyűlés tavalyi döntése alapján 2010-től megszűnt az adómentes természetbeni és pénzbeni juttatások köre, és január 1-jétől a cafeteria juttatásokat 25 illetve 54 százalékos adókulcs terheli. Részletekről itt olvashat.