A eurózóna pénzügyminiszterei elégedettek a csomagjukkal

Vágólapra másolva!
Jót tett az euróövezet stabilitásának a pénzügyi nehézségekkel küzdő tagországok segítésére a múlt hét legelején kidolgozott európai uniós mechanizmus - állapította meg az övezet több országának pénzügyminisztere hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter például az euróövezeti miniszteri tanácskozásra érkezve leszögezte, hogy a témában elért uniós megállapodás, illetve az annak nyomán létrejött 500 milliárd eurós mechanizmus tompította a válságot. Megismételte ugyanakkor annak fontosságát, hogy az egyes országoknak törekedniük kell államháztartásuk kiegyensúlyozására és stabilizálására.

Egyetértett ezzel Didier Reynders belga pénzügyminiszter is, aki szerint az euró problémáit elsősorban a dél-európai országok költségvetési helyzete okozza. Osztrák kollégájuk, Josef Pröll kiemelte, hogy az uniós mentőmechanizmus jó irányba mutat. Hangoztatta: az államháztartási hiány kordában tartásával párhuzamosan az egyes országoknak ügyelniük kell arra is, hogy ne akasszák meg a növekedést, amelynek a válság utáni első jelei már megjelentek.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek szokásos havi találkozójukat tartották Brüsszelben. Az értekezlet alkalom volt arra, hogy áttekintsék, szükség van-e a tagországok állam- és kormányfőinek utasítására kidolgozott mentőmechanizmus kiegészítésére a közös pénz megvédelmezésének érdekében.

A piacok a múlt hét elején - a megállapodás ismeretében - megnyugodni látszottak, ám később - elemzői kommentárok szerint az adósságkezelésben sejtett problémák miatt - ismét a nyugtalanság jeleit mutatták.

A pénzügyminiszteri csoportot elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő érkezésekor ez euró árfolyamával kapcsolatban arról beszélt: nem a jelenlegi váltási szint aggasztja, hanem az árfolyam túlságosan nagymértékű ingadozása.

Elena Salgado, az EU-t ebben a félévben elnöklő Spanyolország pénzügyminisztere szerint a múlt héten jóváhagyott terv működik, elégséges és hiteles. Úgy vélte ugyanakkor, el kell fogadni, hogy a pénzügyi piacok működéséhez manapság hozzátartozik az ingadozás.

Ő is egyetértett azzal, hogy folytatni kell a munkát az euró stabilitását biztosító szabálycsomag korszerűsítésére. Emellett még jobban össze kell hangolni a tagországok gazdaságpolitikáját, és világosabban ki kell mutatni az egyes államok készségét a hiány és az adósság mérséklésére - hangoztatta.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője azt írta napi elemzésében, hogy a piac nem nyugodott meg a csomagtól, mivel az csak a pillanatnyi fizetésképtelenséget kezeli, de a költségvetések fenntarthatóságával kapcsolatban még bizonytalanok.

A szigorú költségvetés mellett leginkább Németország kardoskodik, s erre a mentőcsomag fegyvert is ad nekik. A legnagyobb hozzájárulóként elvárhatja cserébe, hogy a tagállamok kemény megszorításokkal konszolidálják költségvetésüket.