Felpuhítanák a bankok Obama pénzügyi reformját

Vágólapra másolva!
Sok milliárd euróért vásárol kötvényeket az Európai Központi Bank, a piacok mégis keveslik az összeget; szivárognak a részletek a 750 milliárdos mentőcsomagról; nehezíti az amerikai kormány mozgásterét a Szenátus a külföldi pénzügyi segítségben; az amerikai bankóriások a profitjukat féltve szeretnének lazítani Obama pénzügyi reformjain - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank 16,5 milliárd euró értékben az eurózóna tagállamainak kötvényeiből vásárolt, de a befektetők szerint ez az intervenció elégtelen lehet a stabilizációhoz. A Financial Times szerint az összeg az elemzői várakozások közül a pesszimistábbakhoz van közelebb, tehát lényegében csalódást okozott.

A lap arról is ír, hogy az eddig ködbe burkolózó 750 milliárdos mentőcsomagból a hétfőn tárgyaló pénzügyminiszterek néhány információt már felfedtek. Jean-Claude Juncker luxembourgi miniszterelnök bejelentette, hogy országa törvényei szerint fog létrejönni a mentőmechanizmus, amelyben minden eurózóna-tagállam "részvényes lesz". A miniszterek egyértelművé tették, hogy az egyes bajba jutott országok megsegítéséhez az összes többi egyhangú beleegyezésére is szükség lesz. A többi részletet homályban hagyták, Olli Rehn, európai pénzügyi biztos csupán annyit mondott, hogy az elveket és paramétereket megtárgyalták, ezért a technikai kivitelezést már gyorsan elvégzik majd.

A New York-i tőzsdék a kereskedés végére felkapaszkodtak a padlóról, mivel a befektetők az alacsony árfolyamok kihasználása mellett döntve vásárlásba fogtak. A Reuters szerint ez félretette az eurózóna miatti aggodalmakat. Az európai, köztük a budapesti tőzsdék számára ez pozitív jel lehet.

Szintén a Reuters írja, hogy a zárt ajtók mögött az amerikai nagybankok szeretnék felpuhítani Barack Obama pénzügyi reformját, amelyben szigorítanának a tőzsdén kívüli ügyleteiken. A tervek szerint leválasztanák az úgynevezett swap-ügyleteket (speciális devizaügyletek) a hagyományos tevékenységekről, de egyes elemzők szerint a reform ezen részét könnyen lehet, hogy kihúzzák. A lépésekkel komolyan csökkenthetik a Wall Street-i óriások profitját.

Az amerikai szenátus arról döntött egy 94-0 arányú szavazással, hogy szigorítja a külföldi kormányok pénzügyi kisegítését - írja a Wall Street Journal. Az Egyesült Államok a Nemzetközi Valutaalap legnagyobb támogatója, de ezentúl a kormánynak minden pénzügyi részvétel esetén igazolnia kell, hogy a teljes összeg meg fog térülni, s ez nehezítheti a pénz kihelyezését. Amerikai adófizetők pénze közvetlenül nem, de az IMF-en keresztül részt vesz például Görögország kisegítésén.

A francia kormány emelni kívánja a jelenlegi 60 évről a nyugdíjba vonulásra jogosító korhatárt, de azt nem mondták meg, hogy mennyire - írja a Wall Street Journal. A szakszervezetek tiltakozásokat helyeztek kilátásba, amennyiben megvalósul a terv, holott Európában ott az egyik legalacsonyabb a korhatár. Az egyelőre a németekével egy kategóriában lévő francia állampapírokat leminősíthetik a nagy hitelminősítők, amennyiben a költségvetés hiányát nem mérséklik, ezért van szükség a lépésre.