Szlovák lakosok adják a legkevesebbet a görög mentéshez

Vágólapra másolva!
Nagy pénzeket fizetnek ki a bajba jutott Görögországnak abból a nézőpontból is, hogy mekkora a segélycsomag egy főre eső értéke - ezt mutatja a Bloombergen "A nap grafikonja". Eszerint a legtöbb segítséget a luxembourgi lakosok adják, a legkevesebbet pedig a szlovák adófizetők.
Vágólapra másolva!

Szerdán, május 19-én kellett kifizetnie rengeteg lejáró adósságát Görögországnak, amit a 80 milliárd eurós hitelsegélynek köszönhetően megtehetett (eddig 14,5 milliárdot hívtak le a keretből). A csomagot az eurózóna 15 másik tagállama adta össze.

A Bloomberg grafikonja megmutatja, hogy az egyes tagállamok mekkora hozzájárulást adnak egy lakosra vetítve. A legtöbbet, 417,54 eurót a luxembourgi állampolgárok adják a görög mentéshez. A nagyhercegség lakosai ráadásul 42 százalékkal nagyobb mértékben járulnak hozzá a csomaghoz, mint az adakozási rangsor másodikja, Írország.

Az összességében legnagyobb (az egész csomag közel 30 százaléka) hozzájáruló Németország egy főre eső hozzájárulása 272,38 euró, amivel a hatodik a rangsorban. Ez több mint 76 ezer forintot jelent. Németországban nagy társadalmi ellenállást váltott ki a görögök kimentése, ami tovább fokozódhat, mivel a 750 milliárdos mechanizmus, ami az eurózóna stabilitását hivatott megőrizni, még ennél is nagyobb áldozatot követelhet.

A grafikon alapján az egy főre vetített hozzájárulás Szlovákiában a legalacsonyabb. Egy szlovákiai lakos körülbelül 150 euróval száll be a görög mentésbe. A mentőcsomag miatt ráadásul Szlovákiának hitelt kellett felvennie, hogy teljesíthesse részvételi kötelezettségét. Az eurózóna mentőmechanizmusa pluszban 4 milliárdos részvételt követelhet az országtól, ami a költségvetésének közel tizedére rúgna.