Bankár főnökeit vádolja a milliárdokat elbukó bróker

Vágólapra másolva!
Jövő hónapban áll a bíróság elé Jérome Kerviel, a Société Générale banknak 4,9 milliárd eurós veszteséget okozó egykori bróker, aki azt állítja, hogy ártatlan és a főnökei nem csak tudták, hogy mit tesz, de segítették is a csalásban.
Vágólapra másolva!

"Ártatatlan vagyok" - ezt mondta a 33 éves Jérome Kerviel a Bloombergnek adott interjújában, Párizsban. Az egykori sztárbróker azt is elmondta, hogy be akarja bizonyítani, hogy banki főnökei segítettek neki az illegális pénzszerzésben annak érdekében, hogy jobbak legyenek a vállalati számok.

A Kerviel-botrány 2008 januárjában tört ki, amikor a francia nagybank, a Société Générale bejelentette, hogy egyik kereskedője nem engedélyezett határidős ügyleteket kötve 4,9 milliárd eurót bukott el a világ tőzsdéin a bank pénzéből. Kerviel már korábban is azt állította, hogy a felettesei tudtak az ügyletekről, de most már azt állítja, hogy segítettek is neki. "Az volt az egyetlen célom, hogy pénzt keressek a banknak" - mondta Kerviel, akit hűtlen kezeléssel, hamisítással és a banki számítógépek illetéktelen használatával gyanúsítanak.

Az egykori bróker akár 5 év börtönt is kaphat, ha a június 8-án kezdődő tárgyaláson elítélik. A Bloomberg szerint Jean Veil, a Société Générale ügyvédje azt mondta, hogy várják Kerviel bizonyítékait. A bank 4,9 milliárd euró visszafizettetését fogja kérni a bíróságtól.