Kevesebb netbook fogy az iPad miatt

Vágólapra másolva!
A netbookok piacát kebelezi be az Apple iPadje. Az áprilisban bemutatott, netezésre, olvasgatásra kitalált táblagép megingatta a kis, hordozható számítógépet kereső vásárlókat.
Vágólapra másolva!

A netbook vásárlásán gondolkodók 30 százalékát hódította el az iPad a Retrevo felmérése szerint. Az ingadozó vásárlók 40 százaléka végül mégis netbook mellett döntött, a fennmaradó 30 százaékba tartozók pedig sosem gondolkodtak el az iPad megvásárlásán. A netbookot gyártó cégeket az is aggaszthatja, hogy az iPad és a netbook között ingadozó vásárlók 72 százaléka az Apple táblagépét választaná, és csak 22 ragaszkodik a hagyományosabb formájú apó laptopokhoz.

A netbookok nem csak táblaszámítógépek miatt veszíthetnek a pár év alatt kiharcolt piacukból. Az egyre olcsóbbá és könnyebbé váló notebookokhoz is visszatérőben vannak a vásárlók. A nagyobb teljesítményű és súlyú laptopok és kis könnyű konkurenseik között választók közül 65 százalék választotta a gyorsabb masinát, és csupán 35 százalék tartott ki a hordozhatóbb netbook mellett a Retrevo felmérése szerint.

A notebookok árának csökkenésével a netbookok utolsó előnye is eltűnőben van. A felmérés szerint a vásárlók többsége komolyan elgondolkodik, ha az alsó kategóriás laptook és a legjobb felszereltségű netbookok azonos árkategóriába tartoznak. Az árkülönbség egy területen jelentős tényező még, az Egyesült Államokban átlagosan 2-400 dollárba kerülő masinák, és az 500 dolláros iPad közti döntésben még számíthat, hogy mennyibe kerül a gép.