Pénzügyivihar-elhárító alapot akar az EU

Vágólapra másolva!
Szerdán a pénzügyi viharok enyhítésére szolgáló alap ötletével állt elő az Európai Bizottság. A pénzkeretet a bankokra kivetett adóból állítanák össze és a pénzügyi rendszert veszélyeztető bankcsődök kivédésére szolgálna.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság adót szedetne a bankoktól, hogy elháríthassa a 2008 őszihez hasonló pénzügyi viharokat. Az adó mértékéről még nem ismerni a részleteket, annyit azonban tudni, hogy a rendszer nem egy közös alapból, hanem az egyes országok közös szabályozás alá eső állami alapjainak hálózatából állna (az EU ugyanis közvetlenül nem adóztathat).

A nemzeti alapok azonban csak az első lépcsőt jelentenék az európai szintű közös alap felé, amely lehetőségét 2014-ben vizsgálnák meg. "Miért kéne egy ország bankjának a többi ország problémáit kifizetnie?" - tették fel a kérdést a brit bankszövetségnél. A bizottságnak erre az a válasza, hogy azért, mert a legtöbb bank nem egy országban végez üzleti tevékenységet.

A bizottság kihangsúlyozta, hogy a fedezet nem a bankok feltőkésítésére szolgál, ami a pénzintézetek tulajdonosainak és hitelezőinek előnyét jelentené csak, mivel ezáltal a bankok nagyobb kockázatokat vállalnának be. Az unió, főleg brit nyomásra, azt is elkerülné, hogy az alapból közkiadásokat finanszíroznának.

Az unió pénzügyi szabályozásokkal foglalkozó biztosa, Michel Barnier a G20 júniusi ülésén kívánja a legfejlettebb országok elé tárni a tervezetet. A világ tetszését azonban aligha nyeri el a terv, mivel egyes kormányoknak saját ötleteik vannak a bankszektor biztosítására, illetve például Kanada mindenféle plusz banki adó tervét elutasítja.

Az alap azonban csak az egyik eszköze lenne a bankmentési mechanizmus uniós tervének. Az új szabályozási terv szerint a kormányok elmozdíthatnák a bajba jutott bankok vezetését (ezt az elemet az amerikai pénzügyi reform is tartalmazza), átvehetnek részesedést a tulajdonosoktól, leértékelhetnek banki eszközöket, összeolvadásokat vezényelhetnek le, s mindezt az adófizetők pénzének kockáztatása nélkül.

"Ezen alapok nélkül a hatalmas pénzintézetek kontrollálatlan szétesése következhetne, amelyeknek katasztrofális következményei lennének" - mondta Barnier. Az alapok a bankok átszervezését finanszíroznák, amely alatt létrehoznának egy "híd bankot", amely a még működőképes üzletágak kimentését vállalná magára.

Az Egyesült Királyság pénzügyminisztere, George Osborne üdvözölte ugyan a banki adót, de szerinte a kormányok saját hatáskörébe kellene utalni a felhasználás módját. A német pénzügyminisztérium szóvivője szerint az adó addig működőképes, amíg nem veszélyezteti a bankok versenyképességét.