Egyetlen emberen múlt, hogy elfogadták a spanyol megszorításokat

Vágólapra másolva!
Egyetlen szavazattöbbséggel fogadta el a spanyol parlament az ország újkori történetének legszigorúbb költségvetési megszorítási programját. A szocialista kormány által benyújtott törvényjavaslat mellett 169, ellene 168 képviselő szavazott és 13 tartózkodott. A törvényjavaslatot csak Jose Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök szocialista párti képviselői támogatták.
Vágólapra másolva!

"A megszorítások fájdalmasak, de elkerülhetetlenek" - mondta Elena Salgado gazdasági- és pénzügyminiszter, az ellenzék viszont új választások kiírását követelte.

A szuverén adósságszolgálati krízis enyhítése érdekében a megszorítási program 15 milliárd eurós kiadási megtakarítást irányoz elő 2011-ig. A közalkalmazotti fizetéseket például a program keretében az idén júniustól öt százalékkal csökkentik, majd jövőre befagyasztják. A nyugdíjakat szintén befagyasztják jövőre. A miniszterek és polgármesterek fizetését 15 százalékkal csökkentik. A közkiadásokat hatmilliárd euróval csökkentik.

Az euróövezet negyedik legnagyobb nemzetgazdasága a tavalyi 11,2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányát az idén 9,3 százalékra, jövőre 6,0 százalék alá, 2013-ra pedig az uniós stabilitási paktumban lefektetett 3,0 százalékos küszöb alá kívánja visszaszorítani.

A Brüsszel által májusban elfogadott spanyol megszorítási csomag arról igyekszik meggyőzni a piacokat, hogy Spanyolország képes lesz kézben tartani és kezelni költségvetési hiányát és adósságait, hogy elkerülhessen egy görögországihoz hasonló törlesztési krízishelyzetet.

Összehasonlításképpen, miközben a 2009-ben 13,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt elért Görögország az euróövezet GDP-jének 2,6 százalékát termeli meg, addig Spanyolország a 11,7 százalékát.