Béremeléssel reagál egy cég a dolgozói öngyilkosságaira

Vágólapra másolva!
Közel 20 százalékos béremelést tervez a Foxconn, miután több öngyilkosság is történt az egyik dél-kínai üzemében, valamint alapos vizsgálat alá vonja, hogy milyen munkakörülmények vannak gyárban. A döntés folyománya több elektronikai termék drágulása lehet.
Vágólapra másolva!

A Foxconn alaposan átgondolja a dolgozók munkakörülményeit, valamint körülbelül 20 százalékos béremelést vezet be. A cég a világ elektronikai iparának legnagyobb beszállítója és Kína legnagyobb foglalkoztatója. Többek közt az Apple iPhone és iPod termékeinek alkatrészeit gyártják.

Csak 2010-ben tíz öngyilkosság történt a Foxconn egyik üzemében és csütörtökön még egy dolgozó kísérelte meg elvenni saját életét, de túlélte a próbálkozást. A helyi kormányhivatalnok szerint pekingi vizsgálóbizottság érkezik, amelynek a munkaügyi minisztérium és a közbiztonságért felelős minisztérium hivatalnoka is tagja.

A béremelési döntés a Financial Times szerint azt sejtteti, hogy Dél-Kínában más üzemekben is a munkafeltételek javítását fogják elrendelni. A másik következmény az árakban jelentkezhet, ugyanis a vevőik, az Apple mellett a Dell, a Hewlett-Packard és a Nokia, drágábban vehetik majd az alkatrészeket, aminek a költségeit átháríthatják a fogyasztókra.

Edmund Ding, a Foxconn anyavállalatának elnökhelyettese és szóvivője szerint beletelik néhány hónapba, amíg kiderül, hogy mekkora hatása lesz a béremelésnek. Ding szerint az emelés mértéke még függőben van, de átlagosan 20 százalékos lehet.