Gránit névre kereszteli Demján a bankját

Vágólapra másolva!
Megvan az új neve annak a pénzintézetnek, amelynek - tulajdonosa, Demján Sándor üzletember szándékai szerint -  a magyar kkv-k hitelezése lesz a küldetése. Az egykori Milton Bank Gránit Bank néven működik tovább.
Vágólapra másolva!

Gránit Bankra kereszteli Demján Sándor nagyvállalkozó a közelmúltban érdekkörébe került Milton Bankot.

A kisbankot nemrég vásárolta meg a Demján tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. (MT) a Wallis Zrt.-től. Az egymilliárd forint jegyzett tőkével létrehozott cég Demján Sándor korábbi sajtónyilatkozata szerint kizárólag magyar befektetéseket finanszíroz, olyan vállalkozásokat, amelyek ígéretesek, de tőkehiánnyal küszködnek.

Az MT a bankvásárlási szándék bejelentésekor közölte: megítélése szerint a hazai gazdaság fellendülésének segítésére szükség van egy teljesen magyar, hazai tulajdonban lévő bankra. Az MT a későbbiekben tőkeemelés formájában tulajdonostársak bevonását tervezi.

A PSZÁF már korábban engedélyezte, hogy Bartha Ferencet (korábban egyebek között a jegybank és az Inter-Európa Bank elnöke) a bank ügyvezetőjévé és az igazgatóság elnökévé, Hegedűs Évát (legutóbb a BG Hitel & Lízing vezérigazgatója, korábban vezető több bankban és kormányzati hivatalban) ügyvezetővé és az igazgatóság alelnökévé válasszák.

A kisbankot, melyről a tavalyi tulajdonosváltásig nemigen lehetett hallani, 1985-ben hozta létre szakosított pénzintézetként, a magyar pénzintézeti rendszer modernizációjának részeként a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pénzügyminisztérium és néhány vállalat, Általános Vállalkozási Bank (ÁVB) néven. A pénzintézet 1988 októbere óta univerzális kereskedelmi bankként működik.

A konszolidációra szoruló ÁVB többségi tulajdonát 1992-ben a Westdeutsche Landesbank (Európa) AG vásárolta meg, és a bank nevét 1993-ban WestLB Hungariára változtatták. A WestLB Európa részvényeit 1996-ban a WestLB Girozentrale vette át, és újabb részvények vásárlásával tulajdoni hányadát 99,99 százalékra növelte.

A WestLB a magyar leánybankot tavaly adta el a Wallis Zrt.-nek, miután úgy döntött, megválik nem stratégiai vagyontárgyaitól. Az új szerzemény neve a tulajdonosváltást követően Milton Bank lett.

A kisbank az elmúlt években nem volt különösebben aktív, mérlegfőösszege 2008 végén 53,3 milliárd forint volt a PSZÁF honlapján közzétett adatok szerint, az általa nyújtott hitelek 29 milliárd, a gyűjtött betétek 11,9 milliárd forintot tettek ki. A bank eddig néhány lakossági betéttől eltekintve nem nyújtott lakossági pénzügyi szolgáltatást, a vállalati hitelek területén pedig piaci részesedése nem éri el az 1 százalékot. Adózott nyeresége 2008-ban 67 millió forint volt.