APEH: Már nem adómentes a pedagógusok szaktámogatása

Vágólapra másolva!
Az idén már nem adómentes a pedagógusok szakkönyvvásárlására adott támogatás, az összeg adómentes költségtérítésként történő szabályozását az szja-törvény január 1-jével szüntette meg - hívja fel a figyelmet az APEH a honlapján.
Vágólapra másolva!

A közlemény emlékeztet: akit munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban pedagógus munkakörben foglalkoztatnak, a közoktatásról szóló törvény alapján szakirodalom (könyv, tankönyv, jegyzet, folyóirat, elektronikus ismerethordozók stb.) vásárlásához, illetve a könyvtári beiratkozáshoz évenként az éves költségvetési törvényben megállapított összegnek megfelelő hozzájárulást vehet igénybe.

A 2010. évi költségvetésről szóló törvény szerint a pedagógusok szakkönyvvásárlásához kapcsolódó támogatásként 2010-ben személyenként évente 4000 forintot kell biztosítaniuk a közoktatási intézményfenntartóknak a kormány által meghatározott feltételek szerint.

Az APEH rámutat: a szakkönyvvásárláshoz biztosított összeget olyan jogszabály alapján kapott támogatásként kell kezelni, amellyel szemben az szja-törvény alapján költség számolható el. A pedagógusoknak a kifizetést megelőzően nyilatkozniuk kell, ha a bevétellel szemben teljes egészében költséget kívánnak elszámolni, ebben az esetben az adott bevételnek nincs jövedelemtartalma, így abból adóelőleget nem kell levonni. A költségek az adóév végén a kapott támogatással szemben, a magánszemély nevére szóló számlák alapján az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallásban számolhatók el.

Ha a munkavállaló a kapott támogatással szemben nem kíván költséget elszámolni, és ezért költségnyilatkozatot sem tesz a munkáltatónak, a juttatott összeg egésze bérjövedelemként adóköteles, amelyből a munkáltató adóelőleget köteles levonni; ebben az esetben kérheti a munkáltatói adómegállapítást, illetve élhet az adóhatósági közreműködéssel történő bevallás lehetőségével.

Amennyiben a pedagógus a munkaviszonya (közalkalmazotti jogviszonya) mellett önálló tevékenységet is folytat megbízási szerződés alapján, az e jogviszonyából származó bevétele adóalapjának meghatározására - az előzőek szerinti elszámolástól függetlenül - választhatja a 10 százalék költséghányad levonását - derül ki a közleményből.