Növekvő védőoltás-ellenesség - tudományos alapok nélkül

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában törölték az orvosok jegyzékéből dr. Andrew Wakefieldet, aki 12 éve, a világ egyik legnevesebb orvosi lapjában, a Lancetben kapcsolatot sejtetett a mumpsz-rubeola-kanyaró ellenes kombinált gyermekkori védőoltás, az MMR-vakcina és az autizmus között. A Lancet a cikket visszavonta, szülők milliói azonban a mai napig tartanak az oltástól. Az oltásellenes szülők száma itthon is egyre nagyobb, az autizmus hazai szakemberei viszont nem hisznek az oltások felelősségében.
Vágólapra másolva!

1998-ban jelent meg a világ egyik legnevesebb orvosi lapjában, a Lancetben az a tanulmány, amely aztán később a folyóirat csaknem 200 éves történetének leghevesebb vitát kiváltó cikke lett. Dr. Andrew Wakefield és szerzőtársai tanulmányukban kapcsolatot feltételeztek a rubeola, mumpsz és kanyaró ellen védelmet nyújtó, a gyermek 11-15 hónapos korában beadott MMR-oltás és az autizmus, illetve a gyulladásos bélbetegségek között.


A cikk bombaként robbant. "A szakma kétkedve fogadta a kutatást" - mondta a Lifenetwork.hu-nak dr. Kulcsár Andrea infektológus, gyermekgyógyász, védőoltási szaktanácsadó, a Szent László Kórház gyermekgyógyászati osztályának főorvosa. "Az MMR-oltást korábban is kapcsolatba hozták már egy sor, ismeretlen eredetű betegséggel: cukorbetegség, a szklerózis multiplex, gyulladásos bélbetegség okaként emlegették. De tudományos vizsgálatok nem tudták igazolni a kapcsolatot, így a szakma egyértelműen visszautasítja ezeket a feltételezett kapcsolatokat" - tette hozzá az immunológus.


A doktor, akit az orvostársadalom kilökött magából


A Lancet-cikk után kísérletek sora indult a feltételezett kapcsolat igazolására, ám egytől egyig cáfolták Wakefield eredményeit, tucatnyi brit orvosi szövetség pedig közleményben vállalt felelősséget az oltóanyag biztonságosságáért.


A támadások hatására a most 53 éves orvos 2001-ben feladta állását a brit állami egészségügyben. "Megkértek, hogy távozzak, mert kutatásaim orvostársaim körében nem örvendenek népszerűségnek" - nyilatkozta a sajtónak akkoriban. Wakefield nemcsak évi 50 ezer fontos pozíciójától köszönt el akkor, az országot is elhagyta. Az Egyesült Államok déli részén telepedett le családjával, és a floridai International Child Development Resource Center (Nemzetközi Gyermekfejlődési Forrás Központ) munkatársa, valamint az autista gyerekeket befogadó texasi Thoughtful House (Gondoskodó Ház) kutatási részlegének vezetője lett.


Wakefield a mai napig kiáll kísérletei mellett, hívei pedig prófétaszerű, meg nem értett zsenit látnak benne. Az ominózus tanulmány 12 társzerzője közül viszont 10-en 2004-ben bejelentették, hogy nem támogatják többé Wakefield teóriáját. A Lancet akkor részlegesen visszavonta a cikket. 2006-ban a brit orvosok regiszterét vezető General Medical Council (GMC) fegyelmi testülete vizsgálatot indított Wakefield ellen szándékos félrevezetés vádjával. A rekordhosszúságú, négyéves vizsgálat úgy találta, hogy Andrew Wakefield és két szerzőtársa "lelkiismeretlenül", "félrevezető módon" és "felelőtlenül" viselkedett kutatásai során, "szívtelen nemtörődömséget" tanúsítva a gyermekek iránt.


Szükségtelen vastagbéltükrözések gyerekeken


Az orvos családból származó Wakefield (anyja általános orvos, apja neurológus volt) 1981-ben Kanadában diplomázott. Ugyanitt kezdte orvosi pályáját is, sebészetre specializálódva. Az 1980-as évek végén visszatért Nagy-Britanniába, ahol úgy döntött, hogy életét a kutatásnak szenteli. Több tanulmányt is írt, amelyekben kapcsolatot feltételezett a kanyaró és a krónikus gyulladással járó bélbetegség, a Crohn-betegség között.


A kilencvenes évek közepén kezdte el azt kutatni, hogy van-e kapcsolat a három az egyben vakcina, valamint az autizmus és a gyulladásos bélbetegség között. A hampsteadi Royal Free Kórház 12, béltraktus problémákkal küzdő kiskorú betegén végzett különféle teszteket. Ugyanebben az időben Wakefieldet felkérték egy másik kutatásra is, amelyben a kórházba került autista gyerekeken vizsgálta, hogy a rendellenesség kapcsolatba hozható-e az MMR-oltással. Wakefield azt állította, hogy azoknak a gyerekeknek a szülei, akik már a vizsgálat előtt is az MMR-t okolták gyermekük autizmusáért, hagyományos úton kerültek a kórházba, azonban kiderült, hogy legtöbbjük ügyfél volt egy védőoltások elleni polgári perben.


A vádak szerint Wakefield vétett a kutatási normáknak többek között azzal is, hogy nem tette világossá, hogy voltak gyerekek, akik mindkét kutatásban benne voltak. Felelőtlen és szívtelen volt azért, mert gyerekeken indokolatlanul elvégzett olyan fájdalmas vizsgálatokat, mint vastagbéltükrözés vagy gerinccsapolás. Egy másik vád szerint fia születésnapján vett vért gyerekektől kutatási célra, amiért öt dollárt fizetett nekik.


A tanulmányt idén februárban a Lancet teljes egészében, a folyóirat történetében először visszavonta. A GMC pedig a múlt héten kizárta a Nagy-Britanniában praktizáló orvosok jegyzékéből Wakefieldet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Andrew Wakefield és felesége támogatóik körében 2010 januárjában

Drámaian csökkent a vakcináció


12 évvel ezelőtt a nagy port kavart tanulmány bemutató sajtótájékoztatóján Wakefield és szerzőtársai hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség eredményeik megerősítésére, valamint hogy folytatni kell a gyerekek oltását az MMR-vakcinával. Ugyanakkor Wakefield azt is felvetette, hogy szerencsésebb lenne, ha a mumpsz-rubeola-kanyaró elleni kombinált oltást külön-külön adnák be, és a gyerekek szervezetét nem terhelnék egyszerre három legyengített, ám élő vírussal.


A szerzők ajánlása ellenére a cikk hatására meredeken csökkent a gyermekek átoltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban. Míg 1995-ben a brit gyermekek 95 százalékát beoltották, a 2000-es évek elejére London némely körzetében a vakcináció mértéke 50 százalékra esett vissza. 2003-ban országos szinten a vakcinációs ráta (az adott korcsoportban egy évben beoltottak aránya) az 1997-es 91 százalékról 79 százalékra esett.


Az utóbbi években a szigetországban újra emelkedőben van a vakcinában részesülők száma, az átoltottság mértéke azonban nem elegendő a járványok megakadályozásához. Tavaly februári adatok szerint Angliában és Walesben 70 százalékkal nőtt 2008-hoz képes a kanyarós megbetegedések száma, javarészt a beoltatlan gyerekek miatt. 2006-ban egy 13 éves fiú hunyt el kanyaróban, ez volt 14 éves szünet után a kanyaró első halálos áldozata a brit szigeteken.


Itthon is egyre több az oltásellenes szülő


"Az oltásellenesség késleltetve, de Magyarországra is eljutott" - mondja dr. Kulcsár Andrea. Ráadásul nálunk két nyugati tévképzetet mosnak össze a szülők. "Úgy vélik, hogy az oltásban lévő tiomerzál (higanytartalmú tartósítószer - szerk.) okoz autizmust. Az USA-ban terjedt ugyanis olyan tévképzet is, hogy a nagyon kis súllyal született babák idegrendszeri károsodását a tiomerzál okozza. A patológiai vizsgálatok azonban ezt nem támasztották alá. Az MMR-oltásban pedig eleve nincs tiomerzál, mivel az az élő vírusokat elölné" - magyarázta a Szent László Kórház főorvosa.


Kulcsár Andrea szerint itthon is egyre több az "alternatív gondolkodású" szülő, akik innen-onnan tájékozódva, maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen védőoltásokat kapjon a gyerek. "Mivel az évtizedek óta jól működő kötelező oltási rendszer nyomán eltűntek a kanyaró okozta súlyos szövődmények és a fiatal szülők nem látnak meghalni kanyaró okozta agyvelőgyulladásban gyermeket, nem hallanak szamárköhögésben fuldokolni csecsemőt és soha nem láttak gyermekbénulásban megnyomorodni fiatalokat, ezért az oltásokat felesleges és veszélyes beavatkozásnak látják"- mondja a doktornő.


Ami megváltoztathatja nézeteiket, az egyrészt az, hogy a kötelező oltások hiányában a gyerek nem járhat közösségbe, óvodába, iskolába. Másrészt elrémisztő, ha személyes környezetükben találkoznak adott betegségben szenvedő gyerekkel. De akadnak orvosok, akik az oltási kiskönyvbe bepecsételnek oltás nélkül is, és ma már vannak hasonlóan gondolkodó magánóvodák is, ahova beveszik a gyereket oltás nélkül - panaszolja a gyerekgyógyász.


"A probléma az, hogy a szülők figyelmen kívül hagyják, hogy azért nincs kanyarójárvány Magyarországon, mert a gyerekek 98 százaléka megkapja az oltást. Ekkora átoltottság kell ahhoz, hogy ne tudjon járvány kialakulni. Ha ez az arány csökken, a külföldről behurcolt fertőzésekből több lesz a megbetegedés itthon is. Magyarország földrajzi értelemben átjáróház, és a közelmúltban tört ki kanyarójárvány Ausztriában, Bulgáriában, ami figyelmeztető jelzés számunkra is. Az egyre növekvő magyarországi kínai lakosságról pedig tudni kell, hogy Kínában a mai napig gyakori a kanyaró, és előfordul gyermekbénulás is" - magyarázta az Szent László Kórház infektológusa.


Az orvos szerint felesleges amiatt aggódni, hogy az MMR-oltás három legyengített élő vírust tartalmaz. Véleménye szerint ez nem megterhelés, hanem edzés az immunrendszernek. "Sőt, előbb-utóbb, a többi európai ország gyakorlatának megfelelően, szeretnénk mi is áttérni az MMRV-oltásra, amely a mumpsz, rubeola, kanyaró mellett egyben a bárányhimlő ellen is védelmet nyújtana" - teszi hozzá.


Mit jelent egy kutatóorvos számára a Lancet-ben publikálni?

A Lancet Európában a legnívósabb, a világon pedig a második legmagasabb presztízsű orvosi lap a New England Journal of Medicine után - mondta el lapunknak dr. Vajó Zoltán, belgyógyász, immunológus, egyetemi tanár, akinek kutatócsoportja tavaly decemberben publikált cikket a Lancetben a magyar gyártású H1N1-vakcina, a Fluval P hatékonyságáról.

"Aki a Lancetben publikálni tud, sikeres, befutott szakember. Még a legsikeresebbek közül is kevesen jutnak el a neves folyóiratig" - mutat rá a lap presztízsére a kutatóorvos. A folyóiratban a legmagasabb színvonalú módszerek és minőség mellett alapkövetelmény az is, hogy a munka széleskörű érdeklődésre tartson számon, és jelentős újdonság értéke legyen, ami előre viszi a tudományt.

"A lapban megjelenő cikkek szigorú ellenőrzésen esnek keresztül. Előzetesen egy bizottság szűri az anyagokat, az átjutott tanulmányokat aztán négy, esetenként öt világszerte elismert külső, független szakértő bírálja. A legtöbb orvosi szaklapnál csak kettő" - mondta el dr. Vajó Zoltán, aki a Debreceni Egyetem munkatársa, jelenleg pedig az amerikai Midwestern Egyetem vendégprofesszora.