Térképre tűzött turistafotók

Vágólapra másolva!
Hol is készült ez a fotó rólunk? Mi volt a címe annak a jó vendéglőnek? A geotagging, azaz a fotók GPS-koordinátákkal való felvértezése a legjobb módja a nyári fényképek rendezésének. A módszerhez egy olcsó GPS-vevő vagy az ingyenes Google Föld szükséges csupán. Bemutatjuk, hogyan kerülnek fel a fényképek a térképre.
Vágólapra másolva!

Maga a fotó mellett a mostani képfájlokban rengeteg egyéb információt lehet elmenteni a mai digitális fényképezőgépekkel. A metaadatok között szétnézve többek közt megállapíthatjuk, milyen géppel készült a fotó, milyen beállításokat használt a fotográfus. Ha szerencsénk van, az utómunka közben az is belekerült, hogy hol készült a fénykép, így később mi is meglátogathatjuk a mások által megtalált és lefotózott remek helyeket.

...és akkor lekanyarodsz a Perlováról

A képek helyinformációval való felcímkézésének - vagyis a geotaggingnek - nem csak a híres látnivalók esetén van értelme. Az Eiffel-tornyot, az U Fleku sörözőt vagy a Big Bent valószínűleg minden turista megtalálja GPS nélkül is. A róluk készült fényképeket sem nehéz kiválogatni a nyaralás alatt készített ezer fotó közül, alakjuk annyira jellegzetes.

Forrás: [origo]
Hol is parkolt az a jópofa sínautó?

Arra a kérdésre azonban már a geotagelt fotók adják a legjobb választ, hogy melyik volt az a nagyon jó kisvendéglő? A véletlenül megtalált érdekességek, szép panorámák, csinos, de az útikönyvben nem szereplő épületek újbóli fellelését nagyban megkönnyítik a földrajzi koordináták. Az útvonal nem csak a fotóknál hasznos, az élmények elmesélése is könnyebb, ha az útvonalat megnyitjuk mondjuk a Google Földben.

Olcsó hobbi a geotagelés

Bár geotagelni lehet GPS-vevő nélkül is - például a térképen kézzel bejelölve a fénykép elkészítésének helyét - az igazán pontos adatokhoz célszerű helymeghatározó kütyüt használni. A célnak a legegyszerűbb, kijelző nélküli, csak adatrögzítésre alkalmas készülékek is meg felelnek. Ha jól bírja az akkumulátor, akkor akár az autós navigációt is be lehet rakni a táskába. A kimondottan fotósoknak, sportolóknak tervezett készülékek - ilyen például a 13 ezer forintért beszerezhető i-GotU - egy fontos előnnyel rendelkeznek, hogy a képek felcímkézését segítő szoftvereket is kap hozzájuk a vásárló.

Forrás: [origo]
Szoftver is jár a geotagelésre szánt kütyükhöz

A régi, lassan tökéletesített GPS-technológia számtalan hátrány mellet egy komoly előnnyel is rendelkezik. Évek óta fejlesztett programok vannak a különböző vevőegységekkel való kommunikációra, illetve a túraadatok letöltésére, konvertálására. A GPS Babelnek köszönhetően az összes formátumot át lehet alakítani egymásba.

Azoknak a legegyszerűbb a dolga, akik csupán okostelefonjukat viszik magukkal nyaralni. Ezek a készülékek többnyire rendelkeznek a helyzetüket a mobilhálózatból nyert információkkal pontosító A-GPS chipekkel. Néhány kompakt fényképezőgépbe is beépítették az olcsó,p ár dolláros GPS-chipeket. A 80-90 ezer forintos árszegmensben például a Sony és a Panasonic is kínál olyan modellt, ami leveszi a fotós válláról a metaadatolás terhét.

Kisregényt írhatunk a metaadatokhoz

Remek funkciókkal rendelkezik a Microsoft ingyenes geotagger programja. A kissé spártai kezelőfelülettel rendelkező szoftver nem csak a koordinátákat tudja hozzáadni a képek metaadataihoz, de rögtön utca, város és országnévvé is átalakítja a helyet jelölő számpárt. A koordináták mellett fel lehet vinni még a kép címét, a fotós adatait, a kép leírását, kulcsszavait. A program rendelkezik térkép nézettel is, a Bing kerseő rendkívül gyorsan nagyítható, jó minőségű világatlaszára helyezi rá a fotóink helyét jelző apró piros gombostűket.

Forrás: [origo]
Utcára pontosan tudja a fotók helyét a Pro Photo Tools

A Pro Photo Tools a haladó felhasználók által kedvelt, a JPG képeknél több információt tartalmazó nyers adatformátumokba mentett képekkel is elboldogul, ám ehhez már kodekeket is kell telepíteni mellé. A számtalan adatmező és a kényelmes feltöltési lehetőség hiánya miatt a Microsoft programja csak kiegészítőnek alkalmas, egy jó fotókezelő - például a Picasa - még kell mellé

Földgömbre tűzzük a fotókat

A Google fotókezelő szoftverét és online fotótárát használóknak még GPS-re sincs szükségük a fotók felcímkézéséhez. A Picasában tárolt képekhez a Google Földet használva lehet hozzáadni. Az egy helyen készült képeket még a felhasználónak kell kijelölnie egyesével, az információk rögzítését azonban már elvégzi a program.

Forrás: [origo]
GPS sem kell a Google fotótárához

A helyet úgy lehet megadni, hogy egy hatalmas célkereszt jelenik meg az Föld ablakának közepén. Ezt kell ráigazítani nagyjából arra a helyre, ahol a címkézendő képet készítettünk. A munkát megkönnyíti, hogy a Google földgömbje megjeleníti a Panoramio fotóit, és híres helyeket tartalmazó POI adatbázist is tartalmaz.

Forrás: [origo]
Városnevet is kitölti az Apple fotókezelője

Az Apple sem hagyja, hogy az iPhoto felhasználók koordináták alapján keressék fotóikat. A szoftver telepítés után engedélyt kér az Apple helynév szervereihez való csatlakozáshoz, majd innen kéri le a városneveket a fényképezőgépről lementett fotókhoz. A tesztképeinkhez letöltött információk nem tartalmazták az utcaneveket, csak azt árulták el, hogy a képek Budapesten készültek. Az információs ablak beépített Google Térképet is tartalmaz, amin meg lehet nézni, hogy pontosan melyik sarkon álltunk meg fényképezkedni.

Feltöltés után is látszik

A koordinátákat az összes program a fotók metaadatai közé menti el, így azok akkor sem vesznek el, ha más szoftverrel nyúlunk a képekhez. A geotagelt képekkel érkező plusz információt a legtöbb fotótár is tudja értelmezni. A képeket nézegetők tudnak város és utcanévre keresni, a kiválasztott felvételek helyét pedig térképen is megtekinthetik. Ha pedig a saját képeinket geoinformációkkal felvértezve raktuk fel, érdemes megnézni mások képeit is. Hátha segítenek a következő kirándulás megtervezésében.