Szerelemben, háborúban

Vágólapra másolva!
Matt Damon hiába keresi a tömegpusztító fegyvereket, a magyar-amerikaiak előadják az István, a királyt, a bosnyák falusiak élete nehéz, Miley Cyrus szerelmes lesz a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Inkubátor - 2010

Miről szól? Réka szülei az 1956-os forradalom után menekültek Amerikába, Réka már kint született. Cserkésztársaival 1984-ben előadták az István, a király-t, majd 25 évvel később újra összejöttek, hogy megint előadják a rockoperát.

Ki a rendező? Az újságíró-dokumentumfilmes Pigniczky Réka, aki a 2006-os Hazatérés-t is csinálta, amiben apja 1956-os szerepe után nyomozott.

Kik a szereplők? Pigniczky Réka, nővére, Eszti és az egykori cserkésztársak.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik a 80-as években voltak gyerekek (intenzív nosztalgiahullám és több napos István, a király-dúdolás garantált) és azoknak, akik szeretnének többet megtudni arról a különleges amerikai-magyar közegről, amiben Réka felnőtt.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el minikritikánkat!

* * *

Zöld zóna / Green Zone - 2010

Miről szól? Roy Miller, az amerikai hadsereg tisztje az egyike azoknak, akiket a tömegpusztító fegyverek megtalálásával bíztak meg Irakban, azonban a helyszínen szerzett értesülései szerint a fegyverek nem léteznek. Miller úgy dönt, saját szakállára akciót indít.

Ki a rendező? Paul Greengrass, a második és harmadik Jason Bourne-film és A United 93-as rendezője csinálta a filmet.

Kik a szereplők? Millert Matt Damon alakítja, Brendan Gleeson (Erőszakik) egy CIA-ügynököt játszik, Greg Kinnear a Pentagon kihelyezett embere, Amy Ryan (Hideg nyomon) pedig egy tényfeltáró újságíró.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek tetszett A Bourne-ultimátum és a Hazugságok hálója is.

* * *

Hó / Snijeg - 2008

Miről szól? 1997-ben vagyunk, egy világtól elzárt kis bosnyák faluban, ahol főleg nők és öregek élnek szegénységben, miután a férfiak odavesztek vagy eltűntek a háborúban. Egy nap üzletemberek érkeznek a faluba, akik felajánlják a helyieknek, hogy ha hajlandók elköltözni, megveszik a házaikat.

Ki a rendező? Az elsőfilmes Aida Begic rendezte a filmet, ami elnyerte a 2008-as cannes-i Kritikusok Hetének a fődíját.

Kik a szereplők? A jobb életre vágyó főhősnőt, Almát a '83-as születésű Zana Marjanovic alakítja, egy másik főszerepben Jasna Berit láthatjuk, aki a Szerelmem, Szarajevó-ban is szerepelt.

Kinek ajánljuk? Azoknak a városiaknak, akik a falusi élet egyszerűsége után sóvárognak.

* * *

Az utolsó dal / The Last Song - 2010

Miről szól? A tizenéves Ronnie-nak és öccsének elváltak a szülei, és a nyarat az apjuk tengerparti házában kell tölteniük. Ronnie eleinte morcoskodik, de hamar feltűnik a színen egy deltás srác, aki alkalmas a fehér lovon érkező herceg szerepére.

Ki a rendező? A szentimentális ponyvában utazó Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Éjjel a parton stb.) regényét Julie Anne Robinson filmesítette meg, aki ez idáig tévés rendező volt, dolgozott többek közt A Grace kliniká-n és a Nancy ül a fűben-en is.

Kik a szereplők? Ronnie-t a Hannah Montana után már nagyvászonra vágyakozó Miley Cyrus alakítja, apját (az ezen a héten a Zöld zóná-ban is látható) Greg Kinnear játssza. A lovag Liam Hemsworth, aki az életben is Cyrus párja.

Kinek ajánljuk? Csakis Miley Cyrus hazai imádóinak, akik a magyar nyelvű rajongói oldalak számából ítélve egész sokan vannak.