Petykó Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség élén

Vágólapra másolva!
Leváltották posztjáról Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, helyére Fellegi Tamás miniszter Petykó Zoltánt nevezte ki.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2010. június 3-ai hatállyal visszavonta Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének vezetői megbízatását. Az ügynökséget irányító miniszter a közelmúltban kialakult aggályos gyakorlat miatt döntött Vági Márton azonnali leváltása mellett. Az ügynökség az elmúlt hetek során kulcspozíciókat elfoglaló felsővezetőkkel kötött, közös megegyezéssel történő munkaviszonyt megszüntető megállapodásokat, amelyekkel az állami szervezet nagy összegű végkielégítésekre kötelezte magát.

A felügyeleti jogokat ellátó miniszter szerint a volt elnök eljárása súlyosan sérti a kiemelkedő állami költségvetési források elosztását felügyelő szervezetnél történő felelős gazdálkodás elvét és veszélyezteti a működés biztonságát.

Petykó Zoltánt nevezték ki

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új elnöke az 51 éves Petykó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke, aki széleskörű gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a vagyon- és forráskezelés területén - olvasható a minisztérium közleményében. Az új elnök által vezetett ügynökség garantálja a sikeres pályázatokon elnyert források határidőn belüli kifizetését. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányító, és a hazai fejlesztéspolitika stratégiai irányvonalait meghatározó minisztérium célja, hogy az új kormányprogramnak megfelelően megerősítse és biztosítsa az uniós források ellenőrzésének biztonságát és a szervezet folyamatos működését.

Az NFM első számú prioritása - a működés folyamatosságának megőrzése mellett -, hogy hatékony, felhasználóbarát és emberközeli támogatási rendszerrel gyorsan és egyszerűen juttassa el az uniós forrásokat a magyar kis- és középvállalkozásokhoz, mivel ők az új munkahelyek megteremtésének főszereplői. Ennek érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rövid távú célja, hogy szisztematikusan felülvizsgálja az eddigi forráselosztási gyakorlatot és megszüntesse a pályázati rendszer széttagoltságát.

Az NFM az uniós források felhasználását nehezítő bürokrácia és a túlzott adminisztrációs akadályok leépítését, valamint az alacsony lehívási arány és a támogatások felhasználására biztosított idő növelését is kiemelt prioritásként kezeli - zárul a közlemény.