Vágólapra másolva!
A CNBC televízió piaci műsorának Matolcsy György úgy nyilatkozott, hogy "nincs szükség megszorításra". A műsor fő megállapítása az volt, hogy Magyarország nem Görögország.
Vágólapra másolva!

A CNBC hétfői műsorában foglalkozott a magyar pénzügyi válsággal, amelyben az volt a fő érv, hogy Magyarország helyzete össze sem hasonlítható Görögországéval. A nyilatkozók szerint a magyar makrogazdasági adatok közelébe sem érnek a göröghöz, így a költségvetési hiány, még ha 4,5 százalékra is kúszik, akkor is harmada lesz a Görögország tavalyi deficitjének, a GDP arányos államadósság pedig fele akkora.

A televíziónak nyilatkozott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki azt mondta angolul, hogy "nincs szükség megszorításokra", viszont élénkítő politikára sincs mód idén. A miniszter szerint emelik a bevételeket és csökkentik a kiadásokat, de részleteket erről nem közölt.

A CNBC által megszólaltatott elemző elmondta, hogy a hiány nem szállhat el, mert az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap szigorúan felügyeli deficitet. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország az uniós tagsága óta, vagyis hat éve túlzottdeficit-eljárás alatt áll.

A nemzetközi piacok Kósa Lajos és Szijjártó Péter múlt heti bejelentését úgy értelmezték, hogy Magyarország a göröghöz hasonló adósságválságba kerül. Varga Mihály azonban szombaton közölte, hogy a két ország esete távol áll egymástól. A piacok hétfői reakciójáról bővebben itt olvashat.