Lekontározza a magyar kormányt a Financial Times

Vágólapra másolva!
Kemény hangú cikkben idézi fel a Financial Times internetes verziójának hétfői kommentárja a fideszes politikusok piacokat megrengető mondatait. Az írás szerint a történtek egyik tanulsága, hogy Orbánnak alighanem le kell mondania Simor András MNB-elnök távozásának kikényszerítéséről.
Vágólapra másolva!

"Kontárok Budapesten" - ezzel a címmel számol be az elmúlt napok magyarországi eseményeiről a Financial Times londoni gazdasági napilap internetes oldalán megjelent kommentár.

A cikk felidézi, amint Kósa Lajos Fidesz-alelnök államcsődöt és Görögországot emlegető nyilatkozata "szabadesésbe küldte a magyar eszközöket", és úgy találja, a Fidesz a magyar stabilizációs programmal összeegyeztethetetlen ígéreteinek megszegéséhez keresett "kifogást".

A szerző Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő másnapi reagálását egyenesen csökönyös, ostoba (boneheaded) lépésnek nevezi, amely 100 bázisponttal emelte meg a magyar csődkockázati biztosítások árazását. "Billiók szálltak el a globális piacokon. Hoppá."

Az FT cikke leszögezi, hogy Magyarország messze jobb adóssághelyzetben van, mint Görögország, miután a leköszönő szocialista kormány a recesszió ellenére 4 százalékra szorította le a költségvetés hiányát, az államdósság pedig nem több a GDP 78 százalékánál.

"A történtek jó - igaz, kissé drága - leckeként szolgálhatnak az új kormány számára: Brüsszel és Washington kapitulálhat, de a befektetők nem fognak. Orbán úrnak feltehetően az általuk tisztelt jegybankelnök, Simor András elmozdítása ügyében is meg kell enyhülnie. Az ijedős pénzpiacok előbb lőnek, aztán kérdeznek" - zárul a cikk.