Matthäus-csúcs, Kluivert-ütés, Zidane-megdicsőülés

Vágólapra másolva!
Az 1998-as labdarúgó-világbajnokságon már 32 válogatott vett részt, a nagy favorit Brazília a döntőben simán kikapott a Zidane vezette házigazdáktól. Franciaországban nem voltak kíméletesek a szövetségi kapitányokkal, hármukat már a torna alatt kirúgták. Született aranygól is, Matthäus pedig 25. vb-mérkőzését játszotta.
Vágólapra másolva!

A franciaországi torna a szövetségi kapitányok számára jelentett leginkább veszélyt. Három ország is a világbajnokság ideje alatt menesztette szakvezetőjét: a Koreai Köztársaság, Tunézia és Szaúd-Arábia válogatottjának kispadján sem az ült az utolsó csoportmérkőzésen, aki addig irányította a gárdát, korábban erre egyetlen példa sem akadt.

Ráadásul rajtuk kívül további kilenc szakvezető közvetlenül a vébé után távozott posztjáról, köztük a világbajnokságot nyert francia Aimée Jacquet is. Bora Milutinovic sem maradt a vébé után Nigériában, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy már a torna előtt kirúgják. A szerb edzőt 1998 elején nevezték ki, ám a futballisták egy részének nem tetszettek a módszerei, így megpróbálták elérni az országot vezető Sani Abachánál, hogy váltsa le Milutinovicot.

Ez alighanem be is következett volna, ám a diktátor június 8-án, két nappal torna előtt elhunyt szívrohamban, így Milutinovic maradt, a csapat pedig csoportgyőztesként búcsúzott Dániával szemben, Borát csak ezt követően menesztették.

Ez volt az első világbajnokság, ahol már 32 válogatott szerepelt, így a csoportokból csak az első két helyezett jutott tovább, az egyenes kieséses szakaszban pedig az aranygól-szabály volt érvényben, Franciaország ennek köszönhetően verte ki Paraguayt.


Ezen a meccsen hiányzott a franciáktól Zinédine Zidane, aki a szaúdiak ellen piros lapot kapott, és két mérkőzésre eltiltották. A házigazdák azonban így is bejutottak a döntőbe, ahol Brazília volt az ellenfelük. A címvédő elsősorban Ronaldo góljainak köszönhetően jutott ilyen messzire (igaz, az elődöntőben a korábban az argentinokat kiverő Hollandia ellen csak büntetőpárbaj után jutottak tovább), ám a torna legjobbjának is megválasztott támadó a döntő előtt rosszul lett, és bár pályára lépett a fináléban, csak árnyéka volt önmagának.

Zidane viszont két gólt is fejelt, így Franciaország lett a világbajnok, a gólkirály pedig a horvát Davor Suker hat találattal.

Kluivert ütött, mert beszóltak neki

Nem Zidane volt az egyetlen klasszis a tornán, aki piros lapot kapott, a hollandok csatársztárját, Patrick Kluivertet az első csoportmeccsen, Belgium ellen állították ki. A két ország közötti rivalizálás miatt a találkozó rendkívül feszült hangulatú volt, és a belgák a tudásbeli különbséget keménységgel igyekeztek pótolni. Kluivertet ráadásul kétszer is tévesen állították meg lesen, így a szokottnál is idegesebb volt, a második félidőben pedig könyökkel meglökte Lorenzo Staelenst, amit balszerencséjére a partjelző is látott.

A belga ugyan erősen rájátszott az esetre, de a holland csatárt így is eltiltották két találkozóról. Kluivert egyébként azt állította, hogy Staelens provokálta őt, erőszaktevőnek nevezte. A csatárt ugyanis 1997-ben azzal vádolták, hogy több barátjával együtt megerőszakolt egy 20 esztendős lányt Amszterdamban. A vádat bizonyíték hiányában ejtették, de a jelek szerint Kluivertet érzékenyen érintette az ügy.

Kluivert afférja 4:34-től látható

Odaítélés időpontja: 1992. július 9., FIFA-kongresszus
Nevezési határidő: 1996. szeptember 30.
Nevezett országok száma: 170 (Európa 50, Afrika 38, Ázsia 36, Észak- és Közép-Amerika 30, Dél-Amerika 10, Óceánia 10)
A selejtező sorsolása: 1995. december 12., Párizs
Selejtező kezdete: 1996. március 10., Dominika - Antigua és Barbuda
Selejtező vége: 1997. november 29., Ausztrália - Irán
A torna sorsolása: 1997. december 4., Marseille
A torna időpontja: június 10.-július 12.
Helyszín: 10 város (10 stadion)
Kabalafigura: Footix, egy a kezében labdát tartó kakas
Vb-labda: Adidas Tricolore
Vb-dal: Ricky Martin - The cup of life



Legnagyobb hiányzók:
Csehország, Oroszország, Portugália, Uruguay
Hiányzó sztárok: Az 1996-ban Aranylabdás német Matthias Sammer; az FC Barcelona portugál klasszisa, Luis Figo; a Chelsea-ben légióskodó olasz támadó, Gianfranco Zola; a Manchester United walesi szélsője, Ryan Giggs, az Internazionale uuguayi csatára, Álvaro Recoba; a Lazio cseh középpályása, Pavel Nedved; az argentinok klasszis középpályása, Fernando Redondo; az angolok zsenije, Paul Gascoigne
Legnagyobb meglepetés: Horvátország harmadik helyezése
Legnagyobb csalódás: Spanyolország a csoportkörből sem jutott tovább
Fő- és mellékszereplők: A tornán 573 futballista lépett pályára, közülük 108-an szereztek gólt.
Nézőszerepre kárhoztatva: A fiatal Rio Ferdinand a kispadról nézte végig a vébét; a németek két cserekapusa Oliver Kahn és Jens Lehmann volt, míg az olaszoké Francesco Toldo és Gianluigi Buffon
Nézőszám: 2 785 100 fő
Átlagnézőszám: 43 517 fő
A vb álomcsapata: A FIFA egy 16-fős All Star keretet hozott nyilvánosságra a torna után: Barthez (francia), Chilavert (paraguay) - kapusok, Roberto Carlos (brazil), Desailly (francia), Thuram (francia), F. de Boer (holland), Gamarra (paraguayi) - hátvédek, Dunga (brazil), Rivaldo (brazil), M. Laudrup (dán), Zidane (francia), Davids (holland) - középpályások, Ronaldo (brazil), Suker (horvát), B. Laudrup (dán), Bergkamp (holland) - csatárok
Legfiatalabb játékos: A kameruni Samuel Eto'o 17 éves és 99 napos volt, amikor az Olaszország elleni csoportmérkőzésen becserélték
Extrák: Rigobert Song a második világbajnokságán kapott piros lapot, amivel új rekordot állított fel. Lothar Matthäus a horvátok elleni nyolcaddöntőben a 25. világbajnoki mérkőzését játszotta, ami szintén csúcs. A Dánia-Nigéria nyolcaddöntőn pedig Ebbe Sand 22 másodperccel a beállása után talált be - ez a leggyorsabb vb-gól cserejátékosként
Jubileumok: Franciaországban szerezték a vébék történetének 1600. és 1700. gólját is. Előbbi Pierre Issa öngólja volt a Dél-Afrika-Franciaország találkozón, utóbbi pedig Slobodan Komljenovic találata a Jugoszlávia-Egyesült Államok összecsapáson
Gólok: A tornán 171 találat született, ez mérkőzésenkénti 2,67-es átlagot jelent


www.global-soccer.eu