Stankovic már megint más ország mezét viseli a vb-n

Vágólapra másolva!
Az önálló Szerbia először indul világbajnokságon, és bemutatkozó mérkőzésén rögtön olyan válogatottal játszik, amelyet szerb szövetségi kapitány irányít. Dejan Stankovic harmadik különböző ország színeiben lép pályára a világbajnokságon. A ghánaiaknál a tavaly U20-vébét nyert csapatból többen is lehetőséget kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Dejan Stankovic a harmadik világbajnokságán szerepelhet, és bár sohasem váltott állampolgárságot, a harmadik különböző ország színeiben. 1998-ban Jugoszlávia, 2002-ben Szerbia és Montenegró, most pedig Szerbia mezét viseli majd.

A válogatottat sokan a torna meglepetéscsapatai közé sorolják, mondván kiváló futballistákból áll, a kispadon pedig egy tapasztalt, rutinos szakember ül. Radomir Antic valóban sokat látott edző, ám eddig csak klubszinten volt sikeres (dolgozott az Atlético Madridnál, a Real Madridnál és az FC Barcelonánál is), a világbajnokság neki is újdonságot jelent.

A védelem összetétele a legnagyobb kérdés

A szövetségi kapitánynak az első mérkőzés előtt irigylésre méltó a helyzete, hiszen a keretben nincs sérült, a középhátvéd Nemanja Vidic is felépült - ő az utolsó felkészülési mérkőzést kihagyta, Kamerun ellen három gólt is kapott a gárda. A legnagyobb kérdés Antic számára a védelem összetétele: választania kell Ivan Obradovic és Aleksandar Kolarov közül, és azt is el kell döntenie, hogy ki legyen Vidic partnere középen, Neven Subotic vagy Aleksandar Lukovic.

A középpályán és a csatársorban már korábban kialakult az ideális összeállítás, és Stankovic sokkal támadóbb feladatot kap, mint klubjában, az Interben. A középpályás egyébként elárulta, hogy már Milánóban is többször szóba került a Ghána elleni mérkőzés, hiszen Sulley Muntarival klubtársak. "Muntari elmondta nekem, hogy szeretnének egészen az elődöntőig jutni, de bízom benne, hogy ebben meg tudjuk akadályozni őket. Egyébként mi sokkal reálisabban ítéljük meg az esélyeinket" - nyilatkozta Stankovic, aki azt nem árulta el, hogy ez pontosan mit is jelent.

Egy csatárral játszik Ghána

A ghánaiak már csak azért is jól ismerhetik első ellenfelüket, mert Milan Rajevac személyében szerb kapitányuk van. Hasonlóra egyébként már volt példa, 1974-ben Zairét Blagoje Vidinic irányította Jugoszlávia ellen - honfitársai akkor 9-0-s győzelemmel szomorították el az edzőt. Hasonló különbség most nem várható, főleg, mert Rajevac kifejezetten fegyelmezett, védekező felfogású játékot követel meg csapatától. Kapott is ezért hideget-meleget, azonban az Afrika-kupán kivívott ezüstérmet követően a kritikusok száma megcsappant.

A ghánaiak ennek megfelelően várhatóan most is csak egy előretolt ékkel játszanak majd - Asamoah Gyan készül erre. A középpályás-sor még a sérülés miatt hiányzó Michael Essien nélkül is elég erős, főleg, hogy ebben a csapatrészben ott lesz a közvetlenül a torna előtt honosított Kevin-Prince Boateng is. Érdemes odafigyelni a játékot szervező, Kwadwo Asamoah-ra, aki a torna egyik nagy felfedezettje lehet. A tavalyi U20-as vébén aranyérmet nyert csapatból André Ayewnek vagy a jobbhátvéd Samuel Inkoomnak van a legnagyobb esélye a csapatba kerülésre.

Várható kezdőcsapatok:
Szerbia: Sztojkovics - Ivanovics, Vidics, Lukovics, Obradovics, Kraszics, Sztankovics, Milijas, Jovanovics, Zsigics, Pantelics. Szövetségi kapitány: Antics.
Ghána: Kingson - Paintsil, John Mensah, Vorsah, Addy, Tagoe, Appiah, K. Asamoah, K. Boateng, Muntari, Asamoah Gyan. Szövetségi kapitány: Rajevac.

Halgassa a mérkőzést az [origo] Vb-rádióján, amelyet az alábbi linkről érhet el a mérkőzés kezdetekor!

www.global-soccer.eu