Vágólapra másolva!
A sportág fellendítése érdekében új vízilabdaszabályokat javasol Faragó Tamás olimpiai bajnok, aki sportvezetőként jelenleg is a magyar sikersportért tevékenykedik, az utánpótlás-nevelés területén.

A montreali olimpián aranyérmes magyar csapat világszerte ismert vízilabdázója a magyar válogatott hivatalos honlapja a www.vlv.hu számára adott interjúban összegezte eddigi törekvéseit, amelyek a sportág megreformálását célozták, s amelyek megvalósításához most nemzetközi kapcsolatrendszerét is igyekszik mozgósítani.

Faragó Tamás nyári sportággá tenné a vízilabdát, hogy a közönség számára szórakoztatóbb legyen, s hogy a televíziók a sportesemények szempontjából ínséges időben gyakran közvetítsenek pólómeccseket. A szabálymódosítási javaslatok szintén azt szolgálják, hogy látványosabb legyen a játék, több gól essen a meccseken, eladhatóbbá, a szponzorok, hirdetők számára is értékesebbé váljanak a vízilabdasport eseményei.

A megreformált szabálykönyv szerint - egyebek között - a labda kisebb, a kapu nagyobb lenne, a pálya hossza 22-25 méterre csökkenne, ezáltal pörgőbbé válna a játék. Hat helyett csak öt mezőnyjátékos szerepelhetne, három hibapont helyett öt kellene a kipontozódáshoz, a támadójáték segítése érdekében megszűnne a támadó szabálytalanság, s a büntetőt ismét négy méterről dobnák a jelenlegi öt méter helyett.

Faragó Tamás az interjúban élesen bírálta a sportág európai vezetését, amely szerinte szakembernek nevezett dilettánsokból áll, s önös érdekeinek előtérbe helyezése miatt akadályozza a sportág korszerűsítését, szabályainak hozzáigazítását a modern kor követelményeihez, a média és a nagyközönség igényeihez.