A franciák is beszállnak a Déli Áramlatba

Vágólapra másolva!
Részesedést vásárolhat a Déli Áramlat gázvezeték létrehozására alapított vállalkozásban az Electricité de France (EDF) francia energetikai társaság. Az EDF 20 százalékos részt szerezhet.
Vágólapra másolva!

A társaság tulajdonosai, az orosz Gazprom és az olasz Eni állami energetikai óriásvállalatok pénteken, a Szentpétervári Gazdasági Fórumon jelentették be, hogy megegyezésre jutottak a kérdésben.

A két fél szándéknyilatkozata nem részletezi, hogy mekkora tulajdonrészhez juthat az EDF. Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója azonban annyit elmondott, hogy 20 százalékig terjedhet az ugyancsak állami francia cég részesedése. Megfigyelők szerint a megállapodás hónapok óta esedékes volt.

A szándéknyilatkozatot Dmitrij Medvegyev orosz és Nicolas Sarkozy francia elnök szombati, szentpétervári találkozójukon hagyják jóvá.

Az EDF csatlakozását a Déli Áramlathoz tavaly decemberben jelentették be, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pedig áprilisban, Silvio Berlusconi olasz kormányfővel folytatott megbeszélései után úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom és az Eni egyaránt 10 százalékos részt ad majd át a francia partnernek.

Elkerüli Ukrajnát

A Déli Áramlat gázvezetéken Ukrajnát elkerülve jutna el az orosz földgáz nyugatra. A csővezetéket a Fekete-tenger alatt építenék ki Bulgáriáig. Innen két irányban haladna tovább, az egyik ága Szerbián és Magyarországon át Horvátországot és Szlovéniát érintve jutna el az ausztriai végpontig, a másik ága pedig Görögországon és az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba futna.

A vezetékrendszer a jelenlegi tervek szerint 2015-re épülne ki, a legóvatosabb becslések szerint legkevesebb 10 milliárd euróból, de a költségek szakértők szerint akár ennek a kétszeresét is meghaladhatják. Összkapacitása a tervek szerint évente 63 milliárd köbméter lesz, a teljes éves magyarországi gázfogyasztás több mint négyszerese.