Vágólapra másolva!
Egy kivételével minden magyar egység döntőbe jutott a kajak-kenu MOL Világkupa péntek délutáni programjában. Kovács Katalin és Janics Natasa rendkívül magabiztosan jutott döntőbe K-1 500-on, Vajda Attila szenvedései pedig egyelőre véget értek, miután sikerrel teljesített C-1 500-on.

Péntek délután az 500 méteres versenyekkel folytatódott a MOL Világkupa. Magyar sikerekben ezúttal sem volt hiány, hiszen a kenu egyesben szereplő újonc Mező Dávid kivételével minden egységünk a fináléba verekedte magát.

A legnagyobb izgalmat a féri kajak egyesek versenye hozta, ahol egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet fiatal versenyzőink. Dombi Rudolf és Szalai Tamás is képes volt felvenni a világsztárok ritmusát, s döntős helyet harcoltak ki maguknak.

A nőknél Kovács Katalin és Janics Natasa játszotta a főszerepet, olimpiai bajnokaink meggyőző szerepléssel jutottak tovább. A szakértők szerint nagyon valószínű, hogy a fináléban különcsatát vívnak majd egymással az aranyéremért.

Janics Natasa hat év után versenyzett ebben a számban: "2004-ben indultam legutóbb ötszáz egyesben a nemzetközi mezőnyben. Igaz, hogy nincs itt mindenki, de azért vannak erős vetélytársak. Annak örülök, hogy nem kötöttem be, és a teljesítményem még fokozható."

Vajda Attila célja ugyancsak az 500 méter aranya. A szegediek olimpiai bajnoka szeretné itthon tartani a Kolonics György vándorkupát. Vécsi Viktor tanítványának sok arcát láthattuk ezen a napon, nyilvánvalóan hátráltatta sérülése, ám bízik abban, hogy a döntőben pihentebb lesz és gyorsabban tud majd kenuzni.

"Belenyúltam a rajtba, visszalökte a hajómat. Úgyhogy rosszul kezdődött minden, pedig már így is nagyon fáradt voltam, hiszen ez a negyedik pályám volt ezen a napon. A második hely nekem nagyon jó, a lényeg, hogy döntőzhetek és most pihenhetek egy kicsit" - összegzett a Démász versenyzője.

A párosok versenye nem hozott különösebb meglepetést: a kenusok (a Sáfrán testvérek és a Széles Gábor, Varga Dávid duó), férfi kajakosaink (Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor és Boros Gergely, Sík Márton), valamint a nőknél a Kozák Danuta, Szabó Gabriella és a Hegyi Zomilla, Vad Ninetta kettős is a legjobb kilenc egység között szerepelhet vasárnap. Tehát az 1000 és 500 méteres távokon minden számban lesz magyar versenyző.

"Nagyon tetszett a férfi kajak egyesek küzdelme, amelyben Dombi Rudolf és Szalai Tamás is helyet követelt magának a különösen erős mezőnyben. Kovács Katalin és Janics Natasa is remekül versenyzett, utóbbi véleményem szerint sokkal nyugodtabban, letisztultabban versenyez, mint az elmúlt évek során. Kucsera Gábor ezer méterével is elégedett vagyok és bízom benne, hogy Vajda Attila is felül tud majd emelkedni a nehézségeken. Tudom, hogy sérüléssel bajlódik, így már annak is örülök, hogy itt van és versenyez, vagyis megméreti magát a nemzetközi mezőnyben" - értékelt Storcz Botond szövetségi kapitány.