Az orosz elnököt nyugtatja a BP vezére

Vágólapra másolva!
Moszkvába utazik Tony Hayward, a BP vezére, hogy megnyugtassa az orosz elnököt, aki már a társaság fizetőképességéért aggódik. A cégvezér szerint összeomlásról szó sincs, pedig a társaság egyik korábbi partnere már most sem fizeti a kármentés rá eső részét.
Vágólapra másolva!

Tony Hayward, a Mexikói-öböl olajkatasztrófájáért felelős BP vezérigazgatója Oroszországba utazik, hogy megnyugtassa Dimitrij Medvegyev orosz elnököt, az angliai olajcsoport nincs az összeomlás szélén az amerikai partoknál két hónapja zajló zajló környezeti katasztrófa és az ebből adódó gigantikus költségek ellenére sem.

A Mexikói-öbölbe szivárgó olaj kiszivattyúzásának és a további szivárgás megfékezésének költségei már most közel 2 milliárd dollárra rúgnak.

A BP vezér látogatása annak köszönhető, hogy a társaságnak most szüksége van arra, hogy orosz partnerével, mindkét fél számára megnyugtató módon rendezze kapcsolatát, hiszen Oroszország az Egyesült Államok után a brit cég legfontosabb működési területe - beszédes tény, hogy Oroszországból származik a BP olajkészletének majdnem egynegyede.

A htévégén jachtkirándulásával újabb botrányt kavaró Hayward a BP komplett cégvezetésével is találkozott, az ülésen elhangzó javaslatok között pedig szerepelt egy 10 milliárd dollár értékű kötvénysorozat kibocsátására vonatkozó opció, valamint további 10 milliárd dollár értékű eszköz eladására vonatkozó javaslat. Moszkva aggodalmait az csak növelhette, hogy a BP közleményében az áll: a szóban forgó eszközök közül néhányat orosz érdekeltségű területekről vonnának ki.

A BP pénzügyi helyzetét az is nehezíti, hogy az Anadarko nevű cég, az öbölben felrobbant olajkút 25 százalékos tulajdonosa, nem hajlandó kifizetni a BP-nek a helyreállítással kapcsolatos költségek ráeső részét - noha az Anadarkónak elvileg egészen addig fizetnie kellene, ameddig nincs bizonyíték és hivatalos döntés arról, hogy a baleset egyértelműen a BP hibájából következett be.