Az orosz elnököt nyugtatná a BP vezére

Vágólapra másolva!
Oroszországba utazik Tony Hayward, a BP vezére, hogy Medvegyev elnökkel tárgyaljon. Eközben anyagi gondok terhelik a BP-t, hisz az egyik résztulajdonos bejelentette, hogy nem fizeti meg a Mexikói-öböl helyreállításának rá eső részét.
Vágólapra másolva!

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója Oroszországba utazik, hogy megnyugtassa Medvegyev orosz elnököt, hogy az angliai olajcsoport nincs az összeomlás szélén, a Mexikói-öbölben zajló környezeti katasztrófa ellenére sem.

A BP-nek szüksége van arra, hogy orosz partnerével mindkét fél számára megnyugtató módon rendezze kapcsolatát, hiszen Oroszország és az USA a BP legfontosabb működési területei. Oroszország nyújtja a BP olajkészletének majdnem egynegyedét - írja a Financial Times.

Hayward Angliában járt a hét végén, ahol fontos tanácskozáson vett részt a BP komplett cégvezetésével. Az ülésen elhangzó javaslatok között szerepelt egy 10 milliárd dollár értékű kötvénysorozat kibocsátására vonatkozó opció, valamint további 10 milliárd dollár értékű eszköz eladására vonatkozó javaslat. A BP közleményében az áll, hogy a szóban forgó eszközök közül néhányat orosz érdekeltségű területekről vonnának ki.

Az öbölbe szivárgó olaj kiszivattyúzásának és a további szivárgás megfékezésének költségei már most közel 2 milliárd dollárra rúgnak.

A BP azzal a problémával szembesült, hogy az Anadarko nevet viselő cég, amely 25 százalékot birtokol a mexikói öbölben felrobbanó kút tulajdonából, nem volt hajlandó kifizetni a BP-nek az öböl helyreállításával kapcsolatos költségek ráeső részét, noha egészen addig az Anadarko tartozik ezen költségek megtérítésének egynegyedével, ameddig nincs határozott döntés arról, hogy a baleset egyértelműen a BP hibájából következett be.