Több mint 20 éves rekordot döntött a jüan a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
A kínai központi bank szombaton közölte, hogy folytatja a nemzeti valuta árfolyamreformját, és növeli a jüan rugalmasságát. "A lépés hosszú távon elősegíti a szükséges strukturális irányváltást és biztosítja a fenntartható növekedést" - áll a jegybanki közleményben. 
Vágólapra másolva!

A kínai központi bank szombati bejelentése, mely szerint fokozatosan szakít a válságidőszakban alkalmazott valutaárfolyam-politikájával, rögtön megtette hatását. A jüant 6,8015- ös dollárárfolyamon jegyezték hétfőn, amire a 80-as évek óta nem volt példa, vagyis a jüan több mint 20 éve nem volt ilyen erős a dollárral szemben.

Kína a rugalmas árfolyamrendszer bevezetésével akarja megfékezni az inflációt, továbbá előnyös körülmények teremteni a nemzetközi piacon. Elemzők szerint a reform olcsóbbá teszi az importot, így például az olajét és a vasércét, amiből az ország jelentős behozatalra szorul. Az erősebb jüan a belső fogyasztásra is jótékony hatással lehet.

A megszólaltatott szakértők egy része fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a rugalmasság nem feltétlenül jelent minden esetben erősödést, leértékelésre is sor kerülhet, illetve - az árfolyam-meghatározás módjától függően - akár eltérő tendenciák is jellemezhetik majd a dollár, illetve az euró jüannal szembeni árfolyamának alakulását. A bejelentett lazítás ugyanakkor lényegében a jüan lassú erősödéséhez vezető út kezdete.

A kínai központi bank lépése már régóta váratott magára, több gazdasági nagyhatalom, így az Egyesült Államok is régóta szorgalmazza a reformot. Néhány napja a BBC arról számolt be, hogy az amerikai politikusok kereskedelmi szankciók bevezetését mérlegelik Kínával szemben, ha az ország továbbra is elzárkózik a jüan átértékelésétől.