Újabb orosz oligarcha kezdett szemezni Párizzsal

Vágólapra másolva!
Oroszország 42. leggazdagabb embere, Gleb Fetisov bejelentette, hogy megvenné az egyik legismertebb francia napilapot, a Le Monde-ot. Amennyiben sikerül neki, akkor ő lesz a második orosz oligarcha, akinek komoly érdekeltésge van a francia médiában.
Vágólapra másolva!

Bejelentkezett a Le Monde kérői közé a 43 éves, moszkvai Gleb Fetisov, aki Oroszország 42. leggazdagabb embere, 1,3 milliárd eurós vagyonát a My Bank nevű pénzintézetnek köszönheti - írja a Kommerszantra hivatkozva az EuObserver.

"Nem egy rövid távú spekulációról van szó, ez a legfontosabb üzleti tervem. Szeretném fejleszteni az újságot és meg szeretnék maradni többségi tulajdonosnak a későbbiekben is" - mondta Fetisov, aki azt ígárte, hogy ha övé lesz a Le Monde, akkor sem szól majd bele a szerkesztőségi munkába.

Fetisov korábban politizált is, Vlagyimir Putyin pártjának szenátora volt. Az oligarcha szerint a Le Monde hírdetési vonalát orosz cégekkel kellene erősíteni.

Az egiyk legbefolyásosabb francia és európai napilapot, a Le Monde-ot 1944-ben Charles de Gaulle tábornok, későbbi államfő alapította, azzal a céllal, hogy így szakítson az ország a nácikkal kollaboráló időszakkal. Eddig az újságíróknak volt többsége a tulajdonosi karban, de a cég pénzügyi nehézségekkel küzd, így fel kell adni a mostani struktúrát.

A Le Monde tőkebevonása már eddig is politikai botrányt okozott, Nicolas Sarkozy francia elnök ugyanis meg akarta akadályozni, hogy politikai ellenlábasainak tulajdonába kerüljön az újság - az egyik pályázó csoportban ugyanis ott van a Sarkozyval szemben nagyon kritikus internetes oldalt üzemeltető Xavier Niel, a szocialista elnökaspiráns, jelenlegi IMF-elnök Dominque Strauss-Kahn egykori tanácsadója, Mathieu Pigasse, illetve Pierre Berge, a szintén szocialista Ségolene Royal ismert támogatója.

Az EuObserver szerint a Le Monde iránt érdeklődők között ott van Claude Perdriel mádiacézár is, aki az erősen baloldali Nouvel Observateur tulajdonosa.

Amennyiben Fetisov lesz a befutó, akkor ő lesz a második orosz, akinek komoly pozíciói vannak a francia médiában: Alexander Pugacsev, a milliárdos bankár, Szergej Pugacsev 25 éves fia tavaly ugyanis megvette a France Soir bulvárlapot.