Kép Teneriféről: mint egy idegen bolygó, fura lényekkel

Vágólapra másolva!
Első pillantásra egy idegen bolygó felszínét is láthatnánk egy tudományos-fantasztikus filmben, fura lényekkel. Az érdekes növényeket természetesen a Földön fényképezték le, az égbolt látványa pedig a hosszú expozíciós idő miatt ilyen szokatlan.
Vágólapra másolva!

Az alábbi képet Daniel López készítette Tenerife-szigetéről (Kanári-szigetek), közel 7 órás expozíciós idővel. Az előtérben az oszlopos kígyószisz (Echium wildpretii) nevű érdekes növény példányait láthatjuk, amelyek éppen rövid virágzási időszakukat élik. A háttérben a Teide-vulkán magasodik, felette pedig a csillagok 7 órás égi útjának nyomait láthatjuk.

Forrás: Daniel López

Az égbolt napi mozgása Tenerife-szigetén, háttérben a Teide vulkánnal. A kép nagyméretű változatának letöltése. További látványos felvételek a fotós honlapján tekinthetők meg (Daniel López)

Bolygónk forgását lassan, órák alatt érzékeljük a Nap vagy az éjszakai égen látható égitestek látszólagos elmozdulása révén. Ha hosszú expozíciós idejű felvételt rögzítünk az égboltról, a Föld forgása miatt elfordulni látszó csillagok hosszú csíkokat húznak a képen. Az ilyen, szaknyelven egyszerűen csak "csíkhúzósnak" nevezett fotókon jól kirajzolódik az égi pólus helyzete: az a pont, amely körül az égitestek látszólag mozognak - ide mutat bolygónk forgástengelye.

A körívek centrumában, az északi égi pólus közelében megfigyelhető a Sarkcsillag. Utóbbi nem pont a pólus irányában van, ezért a képen attól enyhén lefele látható, amint a napi mozgása keretében ez az égitest is rövid körívet húz a képen.