A tavalyinál jóval kevesebb adót fizettek a cégek májusban

Vágólapra másolva!
Kevesebb bevétel folyt be az államkasszába idén májusban, mint a tavalyi év azonos szakaszában. Bár nem csak a társasági adó teljesített várakozáson alul, de az eltérés leginkább itt mutatkozik.
Vágólapra másolva!

A korábbi pénzügyminisztérium még működő honlapján közzétett május havi részletes államháztartási tájékoztatóból kiderül, hogy májusban a központi költségvetés bevételei a tavaly májusi adatokhoz képest 65 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. Ennyivel volt kevesebb bevétele az államnak az elmúlt hónapban a tavalyi év ugyanazon hónapjához képest.

Ez a hiány több adónem tervezettnél alacsonyabb teljesítési arányának köszönhető, melyek közül a legszembetűnőbb eltérés a társasági adó (Tao) esetében vehető észre.

Ami a társasági adót illeti, ebből az adónemből 30,9 milliárd forint bevétele származott a központi költségvetésnek az elmúlt hónapban. Ez a bevétel 7,7 milliárd forinttal, 20 százalékkal kevesebb a 2009. év májusi bevételénél - olvasható a minisztérium honlapján.

Az eltérés részben azzal magyarázható, hogy január 1-jétől változás történt a társaságok adóztatásában. A társasági adó kulcsa 16 százalékról 19 százalékra emelkedett, amit a 4 százalékos különadó eltörlésével ellensúlyozott a kormány, így összességében csökkentek a társaságok adóterhei.