Nőtt az Egészségbiztosítási Alap hiánya

Vágólapra másolva!
Az Egészségbiztosítási Alap január-májusi hiánya 43,4 milliárd forint volt, 13,2 milliárddal több az időarányosan tervezett 30,4 milliárdnál, derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

Az első öt hónapban az időarányosan tervezetthez képest 13 milliárd forinttal nagyobb hiány a kiadásoknak a bevételek növekedését meghaladó emelkedéséből adódott. Az Egészségbiztosítási Alap első öt havi bevétele 587 milliárd forintot tett ki, többet, mint az erre az időszakra tervezett 573,6 milliárd forint. Ezzel szemben a kiadás 630,5 milliárd forint volt a tervezett 604 milliárd forinttal szemben az év első öt hónapjában.

A bevételeknek az időarányosat 13,5 milliárddal meghaladó növekedéséhez 7,8 milliárd forinttal járult hozzá a járulékbevételek, 12,4 milliárddal pedig a gyógyszergyártói és forgalmazói befizetések időarányos többlete. A 22 milliárd forintra tervezett egészségügyi finanszírozás-váltással - vagyis a háromról két hónapra történő átállás - kapcsolatos bevételekből viszont még egy fillér sem nem jutott el a pénztárhoz, ennek öthavi időarányos része miatt 9,1 milliárd forint hiányzott, ami egyszersmind a hiánytúllépés jelentős részét magyarázza.

A kiadások közül 33,1 milliárd forinttal túllépte a keretet és 348,9 milliárd forintra emelkedett az első öt hónapban a gyógyító-megelőző ellátásokra fordított összeg. Ebből a szakellátásra fordított 255 milliárd forint egymaga 27,7 milliárddal több az időarányosan előirányzottnál, amiből 17,6 milliárd az aktív fekvőbeteg szakellátás és 7,3 milliárd a krónikus fekvőbeteg szakellátás többletfinanszírozása. Az öthavi gyógyszertámogatások 137,7 milliárdja 12,7 milliárddal több az időarányosan tervezettnél. Ugyanakkor a pénzbeni ellátásokra 4,6 milliárd forinttal ezen belül a táppénzre 5 milliárddal kevesebbet, 94,4 milliárd illetve 35,1 milliárd forintot fordítottak az első öt hónapban.