Továbbra is csúcson a svájci frank, este 217 forintnál volt az árfolyam

Vágólapra másolva!
Kedden külső tényezők miatt gyengült a forint, a svájci frank a nemzetközi piacon pedig tovább erősödött. Az árfolyammozgások eredményeként a svájci frank árfolyama a soha nem látott 217 szint fölé emelkedett.
Vágólapra másolva!

Kedden, este 8 óra után nem sokkal 217 forint körül járt a svájci frank árfolyama nemzetközi devizapiacon, az euróért 286-287 forintot, a dollárért pedig 234-235 forintot kértek a kereskedők.

A frank árfolyama fokozatosan erősödött, délután folyamán 218 forint közelében is járt a jegyzése, ami soha nem látott szintet jelent. Közben a nemzetközi porondon is új csúcs született, a euró/svájci frank jegyzése 1,32-es szint alá került, amire szintén nem volt még példa. (A frank árfolyama 2009. márciusában érte el a korábbi csúcsot 217 forint közelében.)

Rossz a nemzetközi befektetői hangulat, nem magyar események miatt esett a forint - ebben egyetértettek a piaci eseményeket az [origo]-nak kommentáló elemzők.

Románia miatt gyengült a forint

A forint a többi térségbeli devizához hasonlóan azért veszített értékéből, mert Bukarestben alkotmányossági aggályok merültek fel a kormány megszorító intézkedéseivel kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megtagadhatja a következő hitelrészlet kifizetését, amennyiben Románia nem hajtja végre az ígért reformokat.

Ráadásul kedden Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter azt mondta, hogy Románia idei bruttó hazai terméke (GDP) 1-2 százalék közötti mértékben csökkenhet az idén, nagyobb mértékben az eddig vártnál a közalkalmazottak bércsökkentésének, és az áfa 19 százalékról 24 százalékra emelésének a hatására. A prognózis rosszabb a korábbi stagnálást vagy 0,5 százalékos csökkenést valószínűsítő jóslatoknál, ezért a román lej euróhoz mért árfolyama is mélypontra süllyedt.

Kedden délelőtt a Moody's is kiadott egy közleményt, amely szerint a svájcifrank-hitelek az árfolyam-emelkedés miatt nyomot hagyhatnak a kelet-európai bankokon is. "Ez szintén nem kedvezett a magyar pénznek" - mondta Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője, aki szerint magyar szempontból semmiképp sem volt szerencsés a hitelminősítő nyilatkozatának időzítése.

Kockázatkerülés a piacokon

A Raiffeisen Bank kedden kiadott devizapiaci elemzése szerint a feltörekvő piaci devizák erejét ezen túlmenően a kockázatkerülő hangulat is aláássa, ami egyben a svájci frank erősödéséhez is hozzájárul, ez pedig tovább növeli a hazai kockázatokat a jelentős frankhitelállomány miatt.

A szakértők szerint a forint leértékelődését okozó tényezők közül a román lej gyengülése megállhat az előttünk álló hetekben, mert a román kormány tartja magát az IMF-fel egyeztetett hiánycélhoz, emiatt a forint erősödhet, így az euró jegyzése visszatérhet a 280 forintos szint közelébe, amit az is segíthet, ha a befektetők kockázatkerülő hangulata is javul valamelyest.

A svájci frank euróval szembeni erősödését azonban csak részben tudja enyhíteni a forint erősödése, ezért a Raiffeisen elemzői szerint az előttünk álló hónapokban tartósan magas, de a jelenlegi szinteket nem sokkal meghaladó svájcifrank-árfolyamra van kilátás. A Raiffeisen prognózisa szerint szeptemberre az euró árfolyama 275, a svájci franké 208 forintra csökkenhet. Németh Dávid, az ING elemzője szerint az év végéig aligha megy 200 forint alá a svájci frank jegyzése, valószínűleg 200-210 forint között alakulhat az árfolyam, de rövid távon nem lélegezhetnek fel a frankhitelesek.