Del Bosque: Készen állunk, hogy történelmet írjunk

Vágólapra másolva!
A Portugália ellen 1-0-ra megnyert nyolcaddöntő után Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya elsősorban a kevésbé sztárolt játékosait dicsérte. A másik oldalon Carlos Queiroz a kihagyott helyzetek miatt kesergett.
Vágólapra másolva!

"Többet birtokoltuk a labdát, de az első félidőben mi is követtünk el hibákat" - mondta Vicente del Bosque a kedd esti fokvárosi Spanyolország-Portugália nyolcaddöntő után a portugál RTP televíziónak. "Összességében mi voltunk a jobbak, jól ment a játék, jól védekeztünk, és kreatívan, sok helyzetet kialakítva támadtunk."

A spanyol kapitány kitért a már négy gólnál járó David Villa szerepére a mérkőzésen, de ezúttal több szót szentelt azoknak a játékosainak, akikről általában kevesebbet beszélnek a nagy győzelmek után.

"A portugálok jobb oldalán tudtunk helyzeti előnybe kerülni, ott ugyanis szinte alig vezettek támadást, így nekünk nem kellett védekeznünk, David Villa pedig rengeteget mehetett előre, és kénytelenek voltak vele szemtől szemben védekezni, ami megkönnyítette a dolgát. Ezúttal azonban azok a játékosaink voltak a legjobbak, akikről kevesebb szó esik: Busquets, Capdevila vagy Sergio Ramos is nagyszerűen játszott."

A spanyolok a negyeddöntőben Paraguayjal találkoznak, és sokan úgy gondolják, Portugália legyőzése után a dél-amerikai csapat már nem jelenthet komoly kihívást. Del Bosque azonban nincs közöttük.

"Nagyot hibáznánk, ha elhinnénk, hogy már a négy között vagyunk. Alázat és koncentráció nélkül ugyanis nem lehet győzni. Viszont azt is tudjuk, hogy jók voltunk a portugálok ellen, és azt mondom, a csapat készen áll, hogy történelmet írjon."

A négy évvel ezelőtt negyedik helyen végző portugál válogatott már biztosan nem fog történelmet írni. Carlos Quieroz a lefújás után csalódottan nyilatkozott, elismerve, hogy a spanyolok jobban játszottak náluk.

"A spanyolok nagyon hatékonyan járatták a labdát. Márpedig, akinél a labda van, az tud dominálni, az tud helyzeteket kialakítani. Mi is kialakítottuk a magunk helyzeteit, de végeredményben a spanyolok a mutatott teljesítményük okán teljesen megérdemelten nyertek."

A portugál edző szerint a kihagyott helyzeteken úszott el a mérkőzés.

"Szégyen, hogy azokból a helyzetekből, amiket kialakítottunk, nem voltunk képesek gólt lőni. Egy gól kiegyenlítette volna a mérkőzést, nem lettek volna olyan mezőnyfölényben a spanyolok. Az volt a taktikánk, hogy hatékony védekezéssel megállítjuk a támadásaikat, majd a gyors és kreatív csatáraink révén kontrázunk."

Queiroz dicsérte játékosai harcos hozzáállását, és valamennyiüknek gratulált a mérkőzés után, mondva, négy év múlva még erősebbek lehetnek.

"A portugál szurkolók büszkék lehetnek arra, amit a csapatuk elért a világbajnokságon, és arra, ahogy a fiúk Dél-Afrikában játszottak."