Parkolópályára küldték az amerikai bankadót

Vágólapra másolva!
Görögország tartja a tervezett hiányt; az európai bankok azonban forrásszűkébe kerülhetnek, s ez kiverte a biztosítékot az amerikai befektetőknél; Paul Volcker amerikai politikus elégedetlen a róla elnevezett reformszabállyal; pihenőre küldték az amerikai bankadót - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Financial Times szerint a katari állami befektetési hivatal tárgyalásokat folytat, hogy stratégiai részesedést vásároljon a legnagyobb görög hitelintézetben, a Görög Nemzeti Bankban. Az arab befektető 5-7 százalékot vásárolna 250 milliárd euró körüli összegért. Az üzlet megvalósulása nagyban segítené az adósságválság miatt megingott görög bankrendszer stabilizációját.

A görög pénzügyminiszter szerint megvalósul vagy akár kedvezőbben is alakulhat az idénre tervezett hiány - írja a Wall Street Journal. A 2009-es majdnem 14 százalékos GDP-arányos deficit után kemény megszorításokkal kívánja az ország 2012-ig 3 százalék alá vinni a hiányt. Eközben folytatódtak a zavargások az országban: kedden általános sztrájkot tartottak, amelyben újra összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel és a hatóság könnygázt is bevetett.

Az amerikai piacokat a földbe döngölte az európai banki finanszírozás körüli aggodalom - írja a BBC. Lejár ugyanis az Európai Központi Bank egyéves, 442 milliárd eurós hitelprogramja, ami a bankok pénzellátottságát volt hivatott biztosítani. Az amerikai befektetők attól tartanak, hogy az európai pénzintézetek hitelszűkébe kerülnek, s emiatt az amerikai tőzsdeindexek meredek zuhanásba kezdtek kedden. A Dow Jones index 2,65, a Nasdaq 3,85 százalékos mínuszban zárt.

A demokrata képviselők egyelőre lemondtak az amerikai bankadóról a pénzügyi reformcsomagban, hogy elegendő támogatást szerezhessenek a sürgősségi tárgyaláshoz. Ahhoz, hogy a törvények még július 4. előtt Barack Obama elnök elé kerüljenek, néhány mérsékelt republikánus képviselőre is szükségük van a demokratáknak, őket a 17,9 milliárd dolláros bankadó kiemelésével kívánták meggyőzni - írja a Reuters.

Paul Volcker elégedetlen azzal a szabállyal, amelyet éppen róla neveztek el a pénzügyi reformon belül. Az eredeti javaslata szerint a bankok egyáltalán nem üzletelhettek volna a betétesek pénzével úgy, mint ha sajátjuk lenne, a felpuhított Volcker-szabály szerint viszont tőkéjük 3 százalékáig megtehetik ezt - írja a Bloomberg.

A Bloomberg szerint a Nestlé számára bármely tőzsdei élelmiszeripari vállalat megvásárolható lesz, amint megkapja a Novartistól az Alcon cégért fizetendő 28,1 milliárd dollárt. A pénzre azért is szüksége van a vállalatnak, mert a befektetők a fejlődő világban való terjeszkedésre kívánják rábírni a KitKat csoki és a Haagen-Dazs fagyi gyártóját.