Az Opportunity már látja a hatalmas becsapódásnyom peremét a Marson

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Marson már hetedik éve dolgozó Opportunity marsjáró töretlenül halad legutóbbi célpontja felé. Eddigi leghosszabb útja során az Endeavour-kráterhez próbál eljutni, amely nagyobb bármely más, korábban általa megvizsgált becsapódásnyomnál.

A kráterhez vezető útnak mintegy harmadát tette meg eddig, és miközben közeledik a célponthoz, annak egyre több részlete bontakozik ki. Még közel 15 kilométer választja el a krátertől, de annak peremén már több részletét képes azonosítani. A közeledés során készített egyre jobb felbontású képeket a szakemberek együttesen, összemontírozva használják - ezt nevezik szuperfelbontású módszernek.

Forrás: NASA, JPL

Az Endeavour-kráter peremvidéke (NASA, JPL)

Jelenleg a kráter nyugati fala figyelhető meg a képeken. A közel 30 kilométer átmérőjű kráter azért érdekes a kutatóknak, mivel belsejében agyagásványokat azonosítottak, amelyek egykor vizes környezetben keletkezhettek.

Forrás: NASA, JPL

A fenti képen ábrázolt terület és alakzatok helyzete felülnézetből (NASA, JPL)

Eközben a rover párja: a Spirit sajnos továbbra sem ad életjelt magáról. Ez a marsjáró utoljára 2010. március 22-én sugárzott rádióadást, azóta a gyenge napsütés miatt feltehetőleg olyan kevés energiát termel napelemeivel, hogy nem tud kapcsolatba lépni a Földdel.