Még az orrtúrást is megbocsátják Löwnek a németek

Vágólapra másolva!
Berlinben és az ország számos más városában szombaton még a késő esti órákban is százezrek ünnepelték a német labdarúgó-válogatott Argentína elleni 4-0-s győzelmét.
Vágólapra másolva!

A világbajnoki negyeddöntőt a fokvárosi stadionban végigszurkoló Angela Merkel kancellár a ZDF televíziónak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Németország válogatottja egyszerűen csodát művelt a kilencven perc alatt. Hangoztatta ugyanakkor, hogy óvatos duhaj volt, és igazán csak a negyedik gól után nyugodott meg.

Az egyöntetű vélekedés szerint a német együttes valóban futballtörténelmet írt az Anglia elleni 4-1-es, majd az Argentína elleni 4-0-s győzelemmel, a szakértők szerint ennyi fiatal tehetségből álló válogatottja még nem volt az országnak. A játékosok - Schwensteiger, Müller, Klose, Podolski, Özil és a többiek mellett - kijutott a dicsértekből Joachim Löw szövetségi kapitánynak, aki egybehangzó vélemények szerint nemcsak egy kiváló szellemű, egymásért harcoló csapatot kovácsolt össze, hanem a játékosokat - akárcsak Anglia ellen - rendkívül jó taktikával küldte a pályára.

A német védelem az argentin ászokat - Messit, Tevezt, Hiquaint - szinte teljesen kikapcsolta a játékból, a középpályát Schweinsteiger, Özil és Podolski mindvégig uralta, és Schwensteigerrel az élen jobbnál jobb helyzetekbe hozta Müllert és Klosét, aki a válogatott mérkőzéseken elért 14 góljával beérte az eddigi rekordert, a hetvenes évek sztárját, Gerd Müllert.

A szurkolók ugyancsak el van ragadtatva a csapatuktól, a Twitter nevű mikroblogon többen megjegyezték, hogy a szövetségi kapitány még a kamerák előtt elkövetett gusztustalankodását is feledtetni tudta.

Löw edző jogos büszkeséggel dicsérte játékosait, de óvatos derűlátással egyelőre csak annyit mondott, hogy Németország a világ négy legjobbja között már mindenképp ott van. A szakvezető szerint a második félidőben nyújtott teljesítmény, a második 45 percben szerzett újabb három gól egyszerűen páratlan volt. Löw úgy értékelte, hogy fiatal csapatában még ennél is több van, a döntőbe jutással kapcsolatban azonban jóslatokba egyelőre nem bocsátkozott.

A 2006-os világbajnokság tapasztalataiból okulva - az ország válogatottja akkor is ott volt a legjobb négy között, de a döntőbe már nem került be - a legelső kommentárok ugyancsak óvatosan fogalmaztak. Értékelésük szerint a német válogatott valóban fantasztikus győzelmet - illetve győzelmeket aratott - , de figyelmeztettek arra, hogy az esetleges világbajnokságig még két további győzelmet kell szerezni.

Mindenesetre a vb-cím kézzelfogható közelségbe került, és a szombat esti németországi hangulat azt mutatta: a szurkolók túlnyomó többsége már a negyedik világbajnoki aranyérmeről álmodik.