Engedélyköteles lehet a beágyazott linkek alkalmazása

Vágólapra másolva!
Noha a magyar bíróságok előtt még nem volt az úgynevezett beágyazott linkekkel kapcsolatos ügy, alkalmazásuk esetén megvalósulhat az engedélyköteles felhasználás - figyelmeztet a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

A linkelési technika többféle is lehet, történhet felszíni linkekkel, ami a felhasználót egyik honlapról egy másik honlap kezdő vagy fő oldalára vezeti, vagy történhet belső linkekkel, amire kattintással a felhasználó közvetlenül egy honlap valamely belső oldalára jut - fejtette ki a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.

Dr. Horváth Katalin szerint a linkelés történhet továbbá úgynevezett kerettechnikával, amely során egy honlap keretébe kerül beágyazásra függetlenül gördíthető ablakként egy másik honlap tartalma, vagy történhet beágyazott linkekkel, vagy más néven dinamikus vagy automatikus linkekkel.

Ez elsősorban képek megjelenítésére szolgál, és egy másik honlapon található elemet (képet) ennek segítségével egy másik honlapba anélkül lehet beilleszteni, hogy a hivatkozó honlapot elhagynánk. Ez esetben kattintás sem szükséges a link aktiválásához, mert a honlap betöltésekor automatikusan működésbe lép a link, behúzva a hivatkozott elemet a saját honlapra.

Nem egyértelmű a jogi megítélés

A fenti linkelési módszerek közül a felszíni link, a belső link és a kerettechnika csupán az elérési útvonalat adja meg a keresési feltételeknek megfelelő találathoz, amely szerzői jogi szempontból nem minősül felhasználásnak, ahhoz szerzői jogosult engedélye sem szükséges, így nem is lehet jogsértő.

A beágyazott (dinamikus, automatikus) linkek esetén viszont a jogi megítélés nem ilyen egyértelmű - mutatott rá az ügyvéd. A magyar bíróságok előtt még nem volt beágyazott linkekkel kapcsolatos ügy, azonban alkalmazásuk esetén megvalósulhat az engedélyköteles felhasználás.

Szintén nem egyértelmű a jogi megítélése az olyan belső linkeknek, amelyek egy olyan oldalra viszik a linkre kattintó felhasználót, amelyen a mű letöltése kezdődik meg, illetve a látogató számára egyetlen lehetőségként a letöltés adódik.

Például a közvetlen belső link útján meghivatkozott oldal tartalma mindössze egy CD tartalomjegyzéke, ahol a számcímekre kattintva megindul a letöltés.

Az ilyen közvetlen belső linkeket egyes bíróságok szintén engedélyköteles lehívásra hozzáférhetővé tétellel megvalósuló nyilvánossághoz közvetítésnek tekintették.

Dr. Horváth Katalin szerint a közvetlen belső linkekkel kapcsolatban szerzői jogi szempontból kijelenthető: az ilyen linkek lehívásra hozzáférhetővé tétellel megvalósuló nyilvánossághoz közvetítésnek minősülnek, és így engedélyköteles felhasználást valósítanak meg.

Praktikus tanácsok a jogszerű működéshez

A Sár és Társai Ügyvédi Iroda szakértője szerint kerüljön sor előkeresésre és az előkeresés során sem teljes honlapok, sem a honlapok részét képező vagy a honlapokon megtalálható szerzői művek egészének, vagy bármely részének tartós lementésére, tárolására és egységes, saját adatbázisba való rendezésére.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ugyanígy ne kerüljön sor az előkeresés során az adatbázisnak minősülő honlapokról és adatbázisokról sem az adatbázis elemek, tartalmak tartós kimásolására, lementésére, tárolására és saját kulcsszavakhoz rendelve saját adatbázisban való elhelyezésére.

A fenti tartós másolatkészítés és tárolás helyett inkább legyen a keresés valós idejű és a honlapokat csak és kizárólag gyorsító tárolóban tárolják, és ott is csak a keresés lebonyolításához szükséges ideig és mértékben.

Továbbá csak oly módon, hogy egy adott honlap keresés időpontjában aktuális időváltozatán kívül mindig legfeljebb csak egy régebbi időállapotú tárolt változat legyen elérhető gyorsító tárolóból.

Általánosságban elmondható - húzta alá az ügyvéd -, hogy potenciálisan szerzői jog által védett tartalmakat csak a keresőmotor működéséhez feltétlenül szükséges ideig érdemes tárolni.

A felhasználó döntése

Dr. Horváth Katalin szerint érdemes megfogadni azt, hogy az érintettek a találati lista linkek formájában történő megjelenítése esetén csak felszíni linkeket, vagy belső linkeket, illetve kerettechnikát alkalmazzanak, és a beágyazott (dinamikus, automatikus), valamint a közvetlen letöltést lehetővé tevő, úgynevezett közvetlen belső linkek használatát mellőzzék.

A jelszóval védett oldalakkal kapcsolatban pedig javasolt, hogy atalálatok megjelenítése ne belső linkkel történjen, vagyis a link ne az oldal belső, releváns tartalmára mutasson közvetlenül, hanem a honlap főoldalára, ahol a felhasználó saját döntésén múlik, hogy regisztrál és belép a belső oldalra, vagy sem.