Áthelyezés miatt nem csökkenthető az állapotos nők fizetése

Vágólapra másolva!
Nem kaphatnak kisebb fizetést az állapotos nők, ha más munkakörbe helyezi át őket munkáltatójuk, de ez automatikusan nem vonatkozik a kiegészítő juttatásokra,  pótlékokra - mondta ki az Európai Bíróság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság július elsején hozott döntésében mondta ki, hogy a várandós nők - amennyiben más munkakörbe helyzeik át őket - nem kaphatnak kevesebb fizetést, mint előtte, de ez nem jelenti automatikusan a korábbi átlagkereset folyósítását - írja az euobserver.com.

A bíróság két konkrét ügyre hivatkozva hozta meg a határozatot. Az egyikben a Finnair, a finn nemzeti légitársaság utaskísérője, Sanna Maria Parviainen perelte be munkáltatóját, mert várandóssága miatt földi szolgálatra vezényelték. Ezzel azonban ugrott az a jutattása, amit mint élelmezési tiszt kapott.

A másik esetben az osztrák orvosnő, Susanne Gassmayr azért kapott kevesebb fizetést, mert terhessége alatt nem osztották be ügyeleti munkára.

A bíróság a két eset kapcsán azt állapította meg, hogy a nők jogosultak azt a fizetést megkapni, ami szakmai képesítésük, az alapdíjazásuk, a foglalkoztatási státuszuk, és a szolgálatban eltöltött idő alapján jár nekik. Nem köteles ugyanakkor a munkáltató azt a pénzt kifizetni, ami például az ügyeletért járt, hiszen azt a feladatot a munkavállaló nem látta el új helyzetében.