A félvezetők és az ausztrál jegybank segítette az amerikai tőzsdeindexek gyarapodását

Vágólapra másolva!
Erősödéssel zártak kedden, a hosszú hétvégét követően a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek. A befektetői bizalmat erősítette a félvezetők világpiaci eladási árának történelmi csúcsra emelkedése, és az ausztrál jegybank kamatdöntése.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető vállalat részvényét követő Dow Jones Industrial Average (DJIA) 0,59, a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 0,1, és a félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 0,54 százalékos pluszban zárt.


Korábban másfél százalékot meghaladó nyereségen is álltak a tőzsdemutatók. Ezt az a kedden ismertetett adat váltotta ki, hogy rekordszintre emelkedett a félvezetők világpiaci eladása májusban, 4,5 százalékkal haladta meg az áprilisi, előző történelmi csúcsot.


Májusban 24,7 milliárd dollárért adtak el félvezetőket világszerte. Ez 48 százalékos növekedés a tavalyi év azonos hónapjához képest.
Erősítette a befektetői bizalmat az ausztrál jegybank keddi közlése is. A bank ugyan szinten tartotta az alapkamatot, de nyitva hagyta az ajtót egy későbbi emelés előtt. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy gazdasági növekedésre számít az ausztrál jegybank.


A tőzsdemutatók kezdeti növekedéséből jelentősen visszavett ugyanakkor, hogy a vártnál is nagyobb mértékben lassult az amerikai szolgáltatási szektor júniusi növekedése májushoz képest.


Az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) júniusi indexének foglalkoztatási alindexe 50,4 pontról 49,7 pontra mérséklődött, ami azt jelzi, hogy az ágazatban csökkent a foglalkoztatottak száma.