Forlán és Messi nélkül zajlana egy 16 csapatos vb

Vágólapra másolva!
Hiába emlegetnek sokan felhígult vb-mezőnyt: ha a dél-afrikai torna csak 16 csapatos lett volna, Argentínát, Ghánát és Uruguayt sem láttuk volna, mások mellett.
Vágólapra másolva!

A focivébék mezőnyét 1982-ig csupán 16 válogatott alkotta, a spanyolországi vb volt az első, ahol már 24 ország szerepelt. 1998-ban 32-re növelték a mezőnyt, ami sokak szerint azt hozta magával, hogy jó néhány olyan válogatott is résztvevő lehet, amely nem üti meg a megfelelő szintet. Ha viszont Dél-Afrikában csak 16 ország indult volna, Uruguay és Ghána remekléséről lemaradtunk volna.

Mindez persze csak játék a számokkal, mivel ebben az esetben alighanem a selejtezőket is másként bonyolították volna le. Mindenesetre a mostani kvalifikációk eredményei alapján elkészítettünk egy lehetséges vb-mezőnyt - amelyből többek között Portugália, Argentína, Uruguay, Chile, Japán vagy Ghána is kimaradt volna.

A 16 csapatos vb lehetséges mezőnye

Európa (13 helyett 6,25 résztvevő)
Németország
Spanyolország
Anglia
Olaszország
Hollandia
Szerbia
Pótselejtező: Szlovákia

Afrika (5 helyett 2,5)
Elefántcsontpart
Kamerun
Pótselejtező: Ghána

Ázsia (4,5 helyett 2)
Ausztrália
Dél-Korea

CONCACAF-zóna (3,5 helyett 2)
Egyesült Államok
Mexikó

Óceánia (0,5 helyett 0,25)
Pótselejtező: Új-Zéland

Dél-Amerika (4,5 helyett 3)
Brazília
Chile
Paraguay

A pótselejtezőkön a Szlovákia - Új-Zéland győztese játszik Ghánával. Ha egy adott kontinensen több csapat ugyanannyi ponttal végzett a selejtezőben, akkor a gólkülönbséget vettük figyelembe.