Suárez hiánya és Sneijder zsenialitása dönthet a hollandok javára

Vágólapra másolva!
Uruguay 60, Hollandia pedig 32 év után juthat ismét fináléba labdarúgó-világbajnokságon, miután a két ország válogatottja egymással találkozik a dél-afrikai torna kedden 20.30-kor kezdődő elődöntőjében. Összehasonlítottuk két együttest posztonként, ez alapján a kiegyenlített erősségű hátsó alakzatok mellett a támadószekciók dönthetnek, ahol Hollandia tűnik erősebbnek.
Vágólapra másolva!

Az 1930-ban és 1950-ben győztes Uruguay 1970 óta nem jutott a legjobb négy közé a vb-ken. Hollandia 1974 és 1978 elbukott döntői után szeretne újabb kísérletet tenni a világ futballtrónjának elfoglalására. Utóbbi válogatott - amely 24 találkozó óta nem szenvedett vereséget - esetleges sikerével történelmet írhat Európa számára, ugyanis európai válogatott még sosem nyert vb-t más földrészen, márpedig Uruguay búcsújával kizárólag európai gárda maradna versenyben, mivel a másik elődöntőben Spanyolország találkozik Németországgal szerdán.

Kapusok:
A 24 éves Muslera csak az utóbbi időben lett rendszeres kezdő az uruguayi válogatottban, Tabárez kapitány az utolsó előtti vb-selejtezőn állította először a kapuba, és azóta bennragadt. A vébén egy igazán nagy hibája volt, a Dél-Korea elleni meccsen pocsék ütemben jött, amit Li Csung Jong ki is használt, bár voltak, akik Muntari gólját is az ő számlájára írták, de aztán a tizenegyes párbajban mégis hőssé vált a kapus, hiszen két ghánai lövést is hárított.

Muslerához hasonlóan Stekelenburg is friss hús a kapuban, hiszen Hollandiában Van der Sar kirobbanthatatlan volt hosszú éveken át. Az Ajax kapusa uruguayi kollégájához hasonlóan még veretlen a tornán, de igazán nagy hibájára nem emlékszünk, a három kapott gólból kettő is tizenegyesből született, Robinho gurítását pedig nem volt esélye védeni. Ennek ellenére nem valószínű, hogy kapusposzton dől majd el a párharc.

Védelmek:
Uruguaynál Fucile biztosan, a csapatkapitány Lugano nagy valószínűséggel nem fog játszani, vagyis két pillér dőlt ki, de a dél-amerikaiak mindig is híresen jól védekeztek, úgyhogy biztosak vagyunk benne, hogy ezúttal is alaposan megszervezik majd a hátsó alakzatot. A mindössze két kapott gól elég jó előjel, ráadásul egyik sem igazán kidolgozott helyzetből vagy védelmi hibából született.

Túl sok helyzetet a hollandok sem engedtek az ellenfélnek, bár a brazilok ellen a Mathijsen kiesése miatt összeállt Heitinga, Ooijer páros elég bizonytalan volt, utóbbi ráadásul lassúságával is kitűnt. Van Wiel eltiltás miatt nem játszhat, így Boulahrouz játéka kerülhet előtérbe, aki szintén nem gyorsaságáról híres, ráadásul a durvaságoktól sem riad vissza. A védelmekben sem látunk szignifikáns különbséget, ez is döntetlen.

Középpályák:
Az Ajaxban játszó Lodeiro biztos nem léphet pályára, de Tabáreznek még így is van elég variációs lehetősége, igaz, az uruguayi középpályára legkevésbé sem jellemző, hogy a játékot színezni tudó játékosok sorakoznak egymás mellett. Nincs kimondott irányító, mivel a társak leginkább a támadósorból visszalépő Forlánt keresik a labdával. Kérdés, mennyire tudja kivenni az uruguayi középpálya Sneijdert, ha őt sikerül megfogni, az már fél siker.

A hollandoknál De Jong eltiltás miatt nem játszhat, úgyhogy Van Bommel mellé kell egy másik labdaszerzőt keresnie Van Marwijk kapitánynak, aki jó lesz, ha kicsit elbeszélget a vejével, a Bayernben légióskodó szűrő ugyanis többször is csak a bíró jóindulatának köszönhetően maradt a pályán a brazilok ellen. A középpályák összevetését Sneijder miatt nyeri az Oranje, az irányító ugyanis átmentette az Interben látott formáját, négy gólja pedig önmagáért beszél.

Csatársorok:
Suárez a Ghána elleni kezezéssel megadta az esélyt csapatának, amely élt is a lehetőséggel, az uruguayi Dugovics Titusz így viszont kénytelen kihagyni az elődöntőt. Pedig az Ajax csatára a hollandiai évek miatt mindent tud az ellenfél védelmének gyenge pontjairól, igaz, valószínűleg ezt így is megosztja a társakkal. Hiányában sokkal több feladat hárul majd Cavanira, és Forlánnak is többet kell fellépnie a védők vonalába, kérdés, Tabárez marad-e a három csatárnál, vagy inkább a középpályát erősíti meg.

Mindenki tudja, hogy a holland csapat leginkább a széleken veszélyes, mégis pokoli nehéz kikapcsolni Robbent és Kuytöt, előbbinek némileg könnyebb lett a helyzete Fucile kiesésével, bár nem lennénk meglepve, ha a balbekk helyettese a meccs elején jó nagyokat rúgna a Bayern sztárjába, hátha elmegy a kedve. Van Persie eddig elég vérszegény volt, Kuyt viszont a maga szürke, gürizős játékával rengeteg hasznot hoz a csapatnak, és akkor még ott van a padon a villámgyors Elia, úgyhogy nem irigyeljük az uruguayi védelmet. Suárezzel szoros lenne a verseny, nélküle azonban a hollandoké az ütősebb csatársor.