Löw elbagatellizálta a Lahm-Ballack affért

Vágólapra másolva!
A német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw a spanyolok elleni elődöntő előtt diplomatikusan beszélt a csapatnál kirobbant perpatvarról, szerinte Michael Ballack nem Philipp Lahm csapatkapitányságra igényt tartó nyilatkozata miatt tért haza, hanem azért, hogy folytassa a rehabilitációt sérülése után. Löw nem árulta el, ki pótolja majd Thomas Müllert, az viszont kiderült: a büntetőket egyik csapat sem gyakorolta az edzéseken.
Vágólapra másolva!

A kedd esti spanyol-német elődöntővel kapcsolatban állandóan felhozzák a két évvel ezelőtti Eb-döntőt, amelyet Fernando Torres góljával nyertek a spanyolok. Joachim Löw, a németek kapitánya azonban nem réved a múltba, szerinte 2008-ban megérdemelten nyert a torna legjobb csapata, de a Nationalelf azóta nem csak átalakult, hanem fejlődött is, sokat. Löw továbbra sem adott választ arra, hogy ki játszhat a sárga lapok miatt eltiltott Müller helyén, csak a meccs előtt dönti el, hogy a Cacau, Trochowski, Kroos hármasból ki húzzon mezt.

Nem lehetett megkerülni a Lahm és Michael Ballack közt kitört, kapitányi karszalagért zajló miniháborút. Lahm kijelentette: a sérült Ballacktól megörökölt pozíciót nem szívesen adná fel önként a vb után sem.

Löw igyekezett elvenni a kérdés élét: "Lahm egy őszinte ember, aki csak elmondta a saját véleményét, miszerint a vébé után is szeretne csapatkapitány maradni, de tisztában van vele, hogy az ügyben a szövetségi kapitány dönt." Ballack reakcióját, a sérült középpályás hirtelen hazautazását a szövetségi kapitány azzal magyarázta, hogy a csapatorvos megvizsgálta a játékost, és bár a diagnózis jobb volt, mint amit vártak, de a játékos rehabilitáció folytatása miatt hazament, és ha a csapat bejut a döntőbe, akkor majd visszatér.

Löw a spanyolokat tartja a legszervezettebb csapatnak, de bízik játékosai képességében, és abban, hogy a kreatív stílust sikerül az elődöntőre is átmenteni: "Nem fogunk változtatni az eddigi játékunkon, és beállni védekezni, semmi okunk rá, hiszen ezzel értünk el két fantasztikus sikert Anglia és Argentína ellen. Jó a hangulat a csapatnál, senki nem szállt el a két nagy diadaltól, mindenki tele van önbizalommal és arra fókuszál, hogy a következő lépést is megtegyük. A két csapat közös történelmével nem foglalkozunk, a játékosok persze hallottak a korábbi meccsekről, de nem befolyásolja őket, csak a jelen számít."

A csapat önbizalmát jelzi, hogy a tréner nem gyakoroltatta a tizenegyeseket, mivel szerinte képtelenség azt a feszültséget átélni, amit a büntetőpárbaj okoz. Löw ugyan beszélt Ottmar Hitzfelddel, a spanyolokat a torna elején legyőző svájciak szövetségi kapitányával, de nem kért tanácsot tőle, egyrészt, mert tökéletesen ismeri Iniestáékat, másrészt pedig mert nem az ellenfélhez fogják igazítani a saját játékukat.

Vicente del Bosque, a spanyolok főnöke fontos meccsnek nevezte a szerdai elődöntőt, de reméli, a legfontosabb találkozó majd vasárnap vár rájuk. Del Bosque szerint a németek jobbak, mint két éve, dicsérte az azóta beépített fiatalokat, akik a német hagyományokat megtartották, de általuk mégis színesebbé vált a Nationalelf játéka. "Az európaiak büszkék lehetnek, hiszen a kontinensről három csapat is ott van az elődöntőben, jelezve, hogy még mindig meghatározó szerepet töltenek be a világ labdarúgásában. Ma két erős csapat találkozik, amely a támadásokra helyezi a hangsúlyt, de nem mondanám, hogy ez az előrehozott döntő, a másik ág is hasonlóan erős volt" - nyilatkozta a klubszinten szinte mindent megnyerő szakvezető az elődöntőkkel kapcsolatban.

Az agyonkritizált Torresról a spanyol kapitány azt mondta, nem érzi, hogy nyomás lenne rajta, mivel a Liverpool csatára az évek folyamán hozzászokhatott, hogy mindig hatalmas téttel bíró meccseken lépett pályára. A tizenegyest a spanyolok sem gyakorolták, ezek után kíváncsiak leszünk, ha hosszabbítás torkollik a meccs, összetörik-e magukat a csapatok, hogy elkerüljék az idegörlő büntetőket.