Vágólapra másolva!
Németország kivitele májusban 28,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amire tízv éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A német statisztikai hivatal jelentése szerint az import még nagyobb mértékben, 34,3 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Havi összevetésben az export 9,2 százalékkal, az import 14,8 százalékkal nőtt. A kivitel értéke 77,5 milliárd euró, a behozatalé 67,7 milliárd euró volt, a külkereskedelmi mérleg többlete 9,7 milliárd euró.

Az import májusban végbement havi szintű növekedése a legnagyobb mértékű a két Németország egyesülése óta eltelt húsz évet tekintve. A bővülést elsősorban úgynevezett köztes termékek, vagyis olyan termékek behozatala okozta, amelyek más termékek alapanyagául szolgálnak, ami arra utal, hogy a német ipar fellendülése tartós - értelmezte a statisztikai adatsorokat Andreas Rees, az Unicredit müncheni elemzője.

Ázsia húzza a német gazdaságot

A Commerzbank elemzése szerint az adatok igazolják azt a szakértői vélekedést, miszerint a német gazdaság az exportra támaszkodva emelkedik ki a válságból. Az adatokból kiolvasható másik fő trend az, hogy az Európai Unió vezető gazdaságát az unión kívüli világ, elsősorban az ázsiai térség élénkülése segíti.

Az unión kívüli országokba irányuló kivitel 39,5 százalékkal bővült az előző évihez képest. A növekedést ösztönzi az euró gyengülése is, miáltal olcsóbban lehet exportálni. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az euró a júniusban elért 4 éves mélypontról elindult felfelé, a globális élénkülés pedig törékeny, ami lassíthatja a német export növekedését.