Szenzorokkal védené a netet az USA

Vágólapra másolva!
Az erőművek, vállalatok és más, kritikus infrastruktúrának minősülő létesítmények számítógépes hálózatait az ezekbe integrált érzékelő, megfigyelő berendezésekkel akarja védeni az amerikai kormányzat a kibertérből érkező támadásoktól. Bírálói szerint ilyen berendezésekkel a kormányzat Nagy Testvérként figyelhet meg vállalatokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormányzat mindezt egy "Tökéletes polgár" néven emlegetett átfogó program keretében kívánja megvalósítani. Ennek részeként egyebek mellett erőművekben, áramszolgáltatóknál, kormányzati ügynökségeknél működő hálózatokba olyan megfigyelőeszközöket telepítenének, amelyek érzékelnék, ha a rendszereket támadás éri - számolt be a Wall Street Journal.

A lap úgy tudja, hogy bár a szenzorok a hálózatokon belül működnének, nem monitoroznák az azokon zajló forgalmat folyamatosan, bár azt, hogy pontosan milyen adatokhoz férnek majd hozzá, még nem tudni. A terv kiötlői szerint az eszközök nem jelentenék nagyobb veszélyt a felhasználók magánszférájára nézve, mint mondjuk egy köztéri megfigyelőkamera.

Ugyanakkor ezeket a terveket egyes iparági szakértők és kormányhivatalnokok is bírálták, mivel ilyen berendezésekkel a Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NSA) szükségtelenül avatkozik be a vállalatok belső ügyeibe. Mások szerint viszont az internetes támadások elleni magas szintű védelmet csak az NSA képes nyújtani.

Amerikai hírszerzési források szerint ugyanis Kínából és Oroszországból megfigyelés alatt tartanak olyan számítógépes rendszereket, amelyek közüzemi szolgáltatások vezérlésére használnak. A "Tökéletes polgár"-ral elsősorban olyan régi, komputeres vezérlőrendszereket védenének, amelyek eredetileg még offline használatra szántak, ám ma már az internetre csatlakoznak, ezért pedig nagyon sérülékenyek az esetleges támadásokkal szemben.