A mobil a legnépszerűbb kütyü a világon

Vágólapra másolva!
Az utóbbi másfél évben világszerte több mint egymilliárd mobiltelefon-előfizetést adtak el. Globálisan már mintegy ötmilliárd előfizetés van használatban, háromszor annyi embernek van mobilja, mint PC-je. Sokhelyütt száz százalék feletti a penetráció, amely részben a dupla SIM-kártyás mobiloknak, és mobilinternetes modemeknek köszönhető.
Vágólapra másolva!

A mobilpiaci statisztikák készítésével foglalkozó Wireless Intelligence számai szerint a mobilelőfizetések száma az elmúlt másfél évben rendkívül dinamikusan nőtt, 18 hónap alatt több mint egymilliárd darabbal emelkedett ezek száma. A négymilliárdos határt még 2008-ban érték el az előfizetések, a harmilliárdosra csúcsot pedig 2012 közepén éri majd el a mobilpiac a prognózisok szerint.

A legnépszerűbb ketyere a Földön

Ezzel napjainkra a Földön mintegy ötmilliárd mobilelőfizetés van használatban, amelynek köszönhetően a mobiltelefon tekinthető a legnépszerűbb otthoni felhasználóknak szánt eszköznek az egész világon - foglamazott a CSS Insight elemzőcég szakértője a BBC-nek. A mobiltelefon sokkal népszerűbb a számítógépnél is: több mint háromszor annyi embernek van ilyen készüléke mint PC-je.Míg Afrikában a mobilok elterjedtsége csupán 52 százalékos, egyes országokban - így hazánkban is - már bőven száz százalék feletti a penetráció, ami azt jelenti, hogy egy embernek több telefonja, vagy előfizetése van.

A hazai penetráció 120 százalék körüli, de egyes nyugat-európai országokban már 130 százalékot is elér, jelezve, hogy a felhasználók harmadának több előfizetése van: például egy munkahelyi és egy privát szám, esetleg adatmodemes SIM-kártya. E tekintetben egyébként Kelet-Európa sincs sokkal lemaradva a kontinens nyugati része mögött, e régióban ugyanis egyre többen használnak olyan készüléket, amely két SIM-kártyát képes fogadni, így kedvezőbb percdíjakkal hívhatják ismerőseiket - derül ki a Forrester Research tanulmányából.

Tízmilliárd mobil tizenhat év alatt

Míg a fejlett országok mobilpiaci gyakorlatilag már telítődtek, bővülésre leginkább az ázsiai és csendes-óceáni régióban van lehetőség,a Wireless Intelligence számai szerint az összes aktív előfizetés 47 százalékát itt használják. A társaság adatai szerint 1994 óta a gyártók már több mint 10 milliárd készüléket adtak el, ami világátlagban azt jelzi, hogy minden mobilozó egyszer lecserélte már régi mobilját - persze a valóságban sokan most jutottak hozzá első telefonjukhoz, mások pedig már tucatnyit elhasználtak.