Cruyff spanyol vb-győzelemnek örülne

Vágólapra másolva!
Johan Cruyff, a holland válogatott egykori legendás, vb-ezüstérmes játékosa egy angol lapnak elmondta, örülne, ha szemet gyönyörködtető támadófocit játszó spanyolok nyernék meg a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét.
Vágólapra másolva!

A The First Post című lapnak adott nyilatkozatában a Hollandia - Spanyolország mérkőzés várható végeredményét feszegető kérdésre Cruyff váratlan választ adott.

"Örülnék, ha Spanyolország nyerné a világbajnokságot" - mondta. Az egykori holland válogatott, majd edző Cruyff szerint a spanyoloké a legjobban működő csapat Dél-Afrikában.

"Ha olyan támadófutballt játszol, mint Spanyolország, akkor sokkal több lehetőséged lesz a gólszerzésre. Ha egy olyan csapat ellen, amelyik mindig a labdát akarja, te kontrákra játszol, akkor bizony szenvedni fogsz."

Cruyff a spanyol válogatott játékában egyértelműen a Barcelona filozófiáját véli fölfedezni, a középpályán a Xavi, Iniesta, Busquets, Pedro négyessel, "akik folyton a labdát akarják, és, ha elveszítik, azonnal irtózatos nyomást fejtenek ki, hogy visszaszerezzék".

A Barcelonában élő szakember pontosan tudja, hogy honfitársai nem a spanyolokról álmodtak a keddi elődöntő után, és azt is tudja, mi ennek az oka.

"Hollandiában mindenki a németek ellen szeretett volna döntőt játszani, mert félnek a spanyoloktól. Attól tartanak, hogy 90 percen át nem fognak találkozni a labdával, mert az állandóan Xaviéknál lesz. Az egyetlen esélyük az lesz, ha a spanyolok kihagyják a helyzeteiket, ahogy tették azt a németek ellen is."

Cruyffnak nem ez volt az első meglepő kijelentése a világbajnokság alatt. Előbb azzal hergelte a nagy csapatok drukkereit, hogy Chilét titulálta a vébé legjobbjának, majd a brazilok haragját vívta ki, amikor azt mondta, ő bizony egy lyukas garast nem adna azért, hogy élőben lássa játszani a brazil válogatottat.

A holland válogatott részéről Dirk Kuyt reagált Cruyff szavaira, aki elmondta, nem szállt inukba a bátorságuk azért, mert a spanyolokkal kell játszaniuk vasárnap.

"Szerdán látszott a németeken, hogy félnek, mi azonban egyáltalán nem félünk" - mondta a Liverpool szélsője. "A németek meg sem próbáltak támadni, mi viszont támadni fogunk, ami majd felszínre hozza a spanyol csapat gyöngéit. Tiszteljük a spanyol válogatottat, de nem félünk tőlük."