Napi 160 forinttól indulnak az utasbiztosítások

Vágólapra másolva!
Bár az idén nyáron a tavalyihoz képest megint egyre többen pihenik ki fáradalmaikat külföldön, az országhatárokon túli utazások száma a lakosság vagyoni helyzetének romlása miatt összességében még mindig jóval alacsonyabb, mint 2008 előtt volt - írja a Biztosítás.hu. Egyre többen kötnek viszont interneten biztosítást, az ajánlatok fejenként 160 forinttól indulnak.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb arányban az online biztosítást választják az utazók: számuk 64 százalékkal nőtt az előző évihez képest - derül ki a Biztosítás.hu legfrissebb elemzéséből, amely szerint az utasok túlnyomó többsége egyébként előbb pakol be bőröndjébe, mint hogy biztosítást kötne, viszont megnézi mit vesz és mennyiért.

Az internetes kötések folyamatosan növekvő térhódítását mutatja, hogy bár a külföldi nyaralások száma csökkenést mutatott az elmúlt években, az internetes utasbiztosítási forgalom azonban évről évre egyre növekedett.

Az alkuszcég szerint érdekes tendencia, hogy az utazás kiválasztását és a biztosításkötés időpontját is egyre többen halasztják az utolsó pillanatra. Ma már az utazók mindössze 8 százaléka veszi meg és fizeti ki a biztosításokat az indulás előtt legalább egy héttel, míg a túlnyomó többségünk (92 százalék) csak egy-két nappal az utazás előtt köti meg utasbiztosítását.

Jelenleg éjjel 11 óráig van lehetőség a következő naptól induló biztosítást kötni és várhatóan nincs messze az sem, amikor azonnal induló utasbiztosítást is köthetünk a neten - derül ki a Biztosítás.hu közleményéből.

Az alkuszcég tapasztalatai szerint alapvetően három típusú konstrukciót választanak az utazók: harmaduk a relatív olcsó termék mellett dönt, inkább lelkük megnyugtatására, vagy közeli úti célra használva az utasbiztosításokat. Ők érthetően kevésbé foglalkoznak az ár-érték aránnyal, és a szolgáltatási szintekkel. Legtöbben, az utasok több mint 50 százaléka a közepes árfekvésű konstrukciókat választja, amelyek jóval több és magasabb fedezetet tartalmaznak. Ezen felül mintegy tíz százalék azok aránya, akik úgy gondolják, azzal mennek biztosra, ha a legdrágább biztosítást kötik meg utazásukhoz.

Ami az árakat illeti, ezen a területen is igen nagy a szórás. Egy hét éjszakás nyaralás például már 5100 forinttól biztosítható egy négytagú családnak (160 forint/fő/nap), de van olyan ajánlat is, amelyik 29 ezer forintot (900 forint/fő/nap) kér el minderre. Persze a szolgáltatások sem ugyanolyanok, a legdrágább biztosítások sokszor csak a középmezőnyben kullognak a nyújtott szolgáltatásokat illetően.