Sokat drágult az OTP, emelkedett a BUX

Vágólapra másolva!
Pozitív nemzetközi hangulatban erősödött kedden a pesti tőzsde részvényindexe. A vezető részvények a csökkenő Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest, különösen az OTP teljesített jól.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 202,58 pontos, 0,9 százalékos emelkedéssel, 22 651,23 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 19,0 milliárd forint volt kedden.

A Mol 140 forinttal, 0,69 százalékkal 20 450 forintra erősödött, 2,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 134 forinttal, 2,61 százalékkal 5260 forintra nőtt, forgalmuk 13,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,46 százalékkal 693 forintra emelkedett, forgalma 828,4 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 560 forinttal, 1,25 százalékkal 44 390 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A "húzórészvény" a több mint 2,5 százalékot emelkedő OTP volt kedden, de jól vettek több közepes papírt is a befektetők. A TVK jelentősen, 6,04 százalékkal erősödött, de nem esett vissza a hétfőn jelentősen emelkedő Fotex és Rába sem.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője szerint a keddi kereskedés menete azt mutatta, mindenütt azt gondolják: venni kell a részvényeket. A pozitív nemzetközi hangulaton kívül nincs olyan tényező, ami befolyásolná a budapesti részvénypiacot - tette hozzá a Raiffeisen üzletkötője.

Egyértelműen a külföldi hatást jelölte meg az emelkedés okaként Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója is. Mint elmondta, a jó hírekre kedvezően reagált a piac, a rossz híreket azonban nem vette figyelembe.

Jó hír volt, hogy a görögök kötvényeladásból pénzhez jutottak, továbbá hogy a BMW árbevétel-növekedése több lesz a vártnál - ez a többi tőzsén forgó német autógyártó árfolyamát is felfelé húzta. A rossz hírnek számító portugál leminősítés nem okozott túl nagy meglepetést - mondta Szegner Balázs.